Transenergo, aflată în fruntea listei cu furnizorii de energie care nu şi-au cumpărat certificatele verzi, contestă datele ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Transenergo, care este trecută cu cel mai mare număr de certificate verzi neachiziţionate în primul trimestru din acest an, precizează că şi-a îndeplinit obligaţiile legale de cumpărare de certificate verzi, iar numele firmei a apărut dintr-o eroare pe lista Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a publicat o listă cu 43 de firme care nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile legale de a achiziţiona certificate verzi până la data de 11 mai.

Numărul total de certificate verzi, aferente trimestrului I din 2016, neachiziţionate la timp este de 107.452, potrivit autorităţii de reglementare. 

Dintre acestea, 64% (69.018 certificate verzi) erau trecute în dreptul firmei Tranenergo, următoarele firme fiind la mare distanţă: RWE Energie SRL (18.474), Lukoil Energy & Gas Romania SRL (9.218) şi Complexul Energetic Hunedoara (6.590).

Însă Transenergo contestă datele. „Includerea societăţii noastre pe lista operatorilor care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi (...) a survenit ca urmare a unei erori de raportare (s-a calculat o cotă mai mare, pentru că nu a fost exclusă energia electrică exceptată de la această obligaţie, conform HG 495/2014)“, a afirmat avocatul Bogdan Carpăn, împuternicit în relaţia cu presa al Transenergo. 

Conpania afirmă că avea o cotă de cumpărare de 35.640 de certificate verzi, care „a fost îndeplinită cu prisosinţă“.

ANRE afirmă, însă, că va face verificări şi că listele nu sunt finale. „Verificăm. Lista nu e finală. Verificăm cu OPCOM şi săptămâna viitoare republicăm“, a precizat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de News.ro. 

Certificatele verzi reprezintă un mecanism de subvenţionare a energiei din surse regenerabile de către toţi consumatorii. Producătorii de energie regenerabilă primesc certificatele pe care le pot vinde pe piaţa specializată OPCOM.

Furnizorii sunt obligaţi să cumpere certificate verzi într-un număr direct proporţional cu cantitatea de energie comercializată. 

Compania Transenergo Com SRL este unul dintre cei mai mari furnizori şi traderi de energie electrică din România, fiind controlată de soţii Rada şi Nelu Coman.

În 2014, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 817 milioane lei  şi un profit net de 12,9 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite