Topul salariilor minime din Europa ┼či unde se situeaz─â Rom├ónia

0
0

Salariul minim ├«n statele europene este ├«ntre 300 ┼či 2.100 de euro, Rom├ónia ocup├ónd unele dintre ultimele locuri ├«n clasamentul f─âcut de publica┼úia spaniol─â Cope, care con┼úine ┼či state care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Publica┼úia spaniol─â Cope, preluat─â de Rador, scrie c─â, odat─â cu sosirea noului an, noul guvern de la Madrid, sindicatele ┼či angajatorii au convenit asupra cre┼čterii salariului minim interprofesional (SMI) pentru 2020 p├ón─â la 950 de euro pe lun─â. Dar care este salariul minim ├«n restul ┼ú─ârilor europene?

Salariul minim a crescut ├«n 20 de ani de la 485,70 ├«n 1999, la 950 de euro azi, o cre┼čtere de peste 85%. Cu toate acestea, ace┼čti 950 de euro sunt ├«nc─â departe de principalele economii ale Uniunii Europene (UE).

Luxemburg - 2.142 de euro pe lun─â. Nu numai c─â este cel mai mare salariu minim din UE, ci este ┼či din lume. Pentru a pune aceste date ├«n context, site-ul Numbeo spune c─â ├«n ┼úara central-european─â costul vie┼úii este cu 47% mai scump dec├ót ├«n Spania.

Circa 1.500 de euro pe lun─â se ├«nregistreaz─â ├«ntr-un grup select de ┼ú─âri, conduse de Regatul Unit (1.760) ┼či Irlanda (1.707), urmate de Olanda (1.654), Belgia (1.594), Germania (1.584) ┼či Fran┼úa (1.539).

Salariul minim sub 1.000 de euro pe lun─â

Dac─â unii angaja┼úi c├ó┼čtig─â 1.000 de euro sau mai pu┼úin ├«ntr-un loc de munc─â ├«n care desf─â┼čoar─â o activitate pentru care ar trebui s─â primeasc─â mai mult, cea mai mare parte dintre ┼ú─ârile UE au un salariu minim sub o mie de euro, ├«ncep├ónd cu Spania (├«n prezent 900, care va ajunge la 950 de euro) ┼či continu├ónd cu ┼úara vecin─â, Portugalia, cu 741 de euro. Alte state mediteraneene, cum ar fi Grecia (758), sunt la acest nivel.

Cele mai mici salarii din Europa de Est

Bulgaria (312 euro), Rom├ónia (466 de euro ) sau Ungaria (487 de euro) sunt ┼ú─ârile ├«n care salariul minim este printre cele mai sc─âzute dintre statele membre. Na┼úiunile baltice nu sunt departe de ele: 607 de euro ├«n Lituania, 430 ├«n Letonia ┼či 584 ├«n Estonia.

┼ó─ârile candidate pentru a intra ├«n clubul continental precum Albania, Muntenegru, Macedonia ┼či Serbia nu ajung ├«n niciun caz la 300 de euro pe lun─â.

De altfel, Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, arată că, România se află pe antepenultimul loc din clasament.

Av├ónd ├«n vedere c─â graficul de mai jos prezint─â salariile brute din fiecare stat membru, iar Rom├ónia are cele mai mari taxe pe munc─â din Uniune, de 41%, ├«n timp ce bulgarii pl─âtesc doar 22%, putem spune c─â diferen┼úele de salariu dintre rom├óni ┼či bulgari sunt foarte mici.

Astfel, din salariul brut de 446 de euro, românii rămân cu doar 275 de  euro în mână, în timp ce bulgarilor le revine 243 de euro, din cei 312 euro brut.

Imagine indisponibil─â

Ţări fără salariu minim: 6 din cele 28 de state membre ale UE nu au salariu minim

Acestea sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda ┼či Suedia. Motivul salariului minim reglementat este de a garanta un venit minim pentru clasele inferioare, iar ├«n aceste ┼ú─âri salariul mediu este ├«ntre cele mai mari din Europa. Danezii primesc, ├«n medie, aproape 3.000 de euro, o sum─â similar─â cu cea primit─â de suedezi. Desigur, ├«n aceste ┼ú─âri via┼úa este mai scump─â. O ┼úar─â apropiat─â ┼či similar─â cu a noastr─â, Italia, a avut ├«n 2017 un salariu mediu de peste 2.500 de euro.

  Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite