Taxă de succesiune de peste 10 miliarde de dolari, plătită de familia celui mai bogat om din Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O taxă de succesiune de aproape 11 miliarde de dolari va fi plătită de familia celui mai bogat om din Coreea de Sud, scrie Reuters, citând surse din rândul moştenitorilor.

Familia fostului preşedinte al companiei Samsung Lee Kun-hee a anunţat miercuri că va plăti peste 12 trilioane de woni (10,8 miliarde de dolari) în impozite pe succesiune pentru proprietăţile moştenite şi că va dona vasta colecţie privată de artă, anunţă Reuters.

Lee Kun-hee, creditat cu transformarea Samsung în cel mai mare producător de smartphone-uri şi cipuri de memorie din lume, a murit pe 25 octombrie 2020, lăsând în urmă o avere evaluată la aproximativ 26 trilioane de woni (23,4 miliarde dolari).

Modul în care familia Lee a gestionat taxa pe succesiune – una dintre cele mai mari din Coreea de Sud şi la nivel mondial – a fost atent urmărit, deoarece ar fi putut duce la diluarea pachetului de control deţinut de familie în Samsung.

A existat, de asemenea, un interes public semnificativ, în condiţiile în care au existat solicitări ca importanta colecţie de artă a lui Lee, în valoare de 1,76 miliarde de dolari, dar şi pentru faptul că familia a planificat să facă o donaţie importantă pentru a îmbunătăţi percepţia asupra lui Lee, condamnat pentru evaziune fiscală şi delapidare cu peste un deceniu în urmă. Familia a declarat că intenţionează să plătească taxa într-o perioadă de cinci ani, în şase tranşe, începând cu această lună.

Familia a anunţat că va dona 1 trilion de woni din câştiguri (aproape 900 de milioane de dolari) pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale publice. O mare parte din extinsa colecţie personală de artă a lui Lee, inclusiv capodopere de Picasso, Monet şi Chagall, va fi donată unor organizaţii precum Muzeul Naţional al Coreei şi Muzeul Naţional de Artă Modernă şi Contemporană, a declarat familia. Lucrările rămase, de Giacometti, Rothko şi alţii, vor fi gestionate de familie şi de Muzeul de Artă Leeum Samsung, a informat agenţia de ştiri Yonhap.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite