Taxa auto 2015. Cât costă timbrul de mediu anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa auto de anul acesta va fi mai mică cu aproximativ 1% faţă de anul trecut, calculul fiind făcut pe baza cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană pe 1 octombrie anul trecut.

Ordonanţa de Urgenţă numărul 9/2013, care a introdus noul timbru de mediu pentru autovehicule începând cu luna martie a anului 2013, va aduce o modificare pentru 2015.

Mai exact, la fel ca şi în 2014, taxa auto 2015, valoarea în lei, va fi determinată pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, taxa auto se va calcula luându-se în considerarea cursul leu-euro pe care Banca Centrală Europenă l-a afişat pe 1 octombrie 2014.

Taxa auto 2015. Cine plăteşte timbrul de mediu 

Potrivit cursului stabilit de Banca Centrală Europeană, taxa auto 2015 ar urma să fie mai mică cu aproximativ 1%. În comparaţie, anul trecut, timbrul de mediu a fost calculat la cursul stabilit de BCE pe 1 octombrie 2013. Atunci 1 euro a fost 4,485 de lei, cu aproximativ 1,6% mai mic decât în 2012.

Ordonanţa de urgenţă din 2009 arată că taxa de mediu, denumită popular timbru de mediu, se plăteşte atunci când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România. De asemenea, taxa auto se plăteşte când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului. 

Taxa auto se mai plăteşte şi pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, dar şi pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmaticulrea fără plata unei taxe de poluare/înmatriculare.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite