SUA caută soluţii pentru a livra gaze Europei în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina întrerupe aprovizionarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Guvernul SUA a purtat discuţii cu mai multe companii internaţionale de energie cu privire la planuri de urgenţă pentru furnizarea de gaze naturale în Europa, în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina întrerupe aprovizionarea, scrie money.usnews.com, citând Reuters.

„Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregăteşte pentru posibilitatea unui nou asalt militar asupra ţării pe care a invadat-o în 2014. Rusia neagă că intenţionează să atace Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze, iar sancţiunile SUA pentru orice conflict ar putea perturba această aprovizionare.

Orice întrerupere a aprovizionării cu gaz a Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului. Preţurile record la energie au crescut facturile de energie pentru consumatori, precum şi costurile de afaceri şi au stârnit proteste în unele ţări.

Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a întreba de unde ar putea veni provizii suplimentare dacă ar fi nevoie, au declarat pentru Reuters două surse din industrie familiarizate cu discuţiile, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei”, scrie money.usnews.com.

Reprezentanţii companiilor le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt limitate şi că există puţine gaze disponibile pentru a înlocui volume mari din Rusia.

Discuţiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetică Amos Hochstein, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA, vorbind, de asemenea, sub protecţia anonimatului. Departamentul de Stat nu le-a cerut companiilor să mărească producţia, a adăugat oficialul.

„Am discutat despre o serie de situaţii neprevăzute şi am discutat despre tot ceea ce facem cu partenerii şi aliaţii noştri naţionali”, a spus sursa.

„Am făcut asta cu Comisia Europeană, dar am făcut-o şi cu companii energetice. Este corect să spunem că le-am vorbit despre preocupările noastre şi am vorbit cu ei despre o serie de situaţii neprevăzute, dar a existat” Nu trebuie să întreb când vine vorba de producţie.”

Pe lângă faptul că au întrebat companiile ce capacitate au pentru a-şi creşte stocurile, oficialii americani au întrebat şi dacă acestea au capacitatea de a creşte exporturile şi de a amâna întreţinerea câmpului, dacă este necesar, au spus sursele.

Nu era clar ce companii au contactat oficialii americani. Royal Dutch Shell, ConocoPhillips şi Exxon au refuzat să comenteze când au fost întrebaţi dacă au fost contactaţi. Chevron Corp, Total, Equinor şi Qatar Energy nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

O a doua sursă din industrie a spus că firma pe care o conduce a fost întrebată dacă are capacitatea de a amâna întreţinerea zăcămintelor de gaze, dacă este necesar.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA nu a comentat despre discuţiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat că planificarea de urgenţă este în curs.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite