STUDIU Finanţările alternative online sunt abia la început în România. Piaţa europeană se dezvoltă exploziv

0
0
Europenii strâng tot mai mulţi bani prin finanţări alternative
Europenii strâng tot mai mulţi bani prin finanţări alternative

În România, finanţările alternative reprezintă încă o piaţă aflată într-un stadiu incipient, în ciuda faptului că site-urile dedicate crowdfunding-ului raportează o rată mai mare de succes a campaniilor, arată Mihaela Matei, coordonatorul proiectului „Antreprenorii vorbesc” dezvoltat de EY România.

Există proiecte locale care iniţiază campanii direct pe site-urile consacrate precum kickstarter.com sau indiegogo.com.

Accesul s-a îmbunătăţit

Soluţiile de finanţare alternativă s-au dezvoltat la nivel mondial în perioada de criză, când accesul la finanţare era drastic diminuat.

În ultimii ani însă finanţarea este pe o tendinţă pozitivă, iar în acest an tendinţa s-a transmis şi antreprenorilor, care consideră în proporţie de 30% că accesul la surse de finanţare s-a îmbunătăţit în ultimul an în România, conform studiului EY Barometrul antreprenoriatului românesc 2014.

În România, va rămâne o raritate

Având în vedere această percepţie, care se referă mai ales la surse şi instrumente financiare clasice, dublată de creşterea valorii fondurilor europene destinate în noul exerciţiu 2014-2020 pentru startup-uri şi microîntreprinderi, crowdfunding-ul în România este posibil să rămână un instrument destul de rar accesat şi mai ales pentru proiecte creative de valoare mică.

Piaţa europeană poate depăşi 7 miliarde de euro

Ce soluţii alternative de finanţare au găsit antreprenorii din Europa? O nouă piaţă ce ar putea depăşi 7 miliarde de euro în 2015, arată autorii studiului.

Piaţa online europeană a finanţărilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, până la un nivel de aproape 3 miliarde de euro şi ar putea depăşi 7 miliarde de euro în 2015.

Aceste estimări sunt prezentate în primul studiu cuprinzător privind finanţările alternative pan-europene, realizat de noul Centru pentru Finanţări Alternative aparţinând Judge Business School din cadrul Universităţii Cambridge, în colaborare cu EY.

La început a fost o nişă

Considerată până recent o activitate de nişă, finanţarea alternativă online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de acţiuni sau obligaţiuni) şi creditarea peer-to-peer (de la persoană la persoană), a devenit o sursă foarte importantă şi des utilizată pentru obţinerea de finanţări de către IMM-uri, start-up-uri şi multe alte proiecte de afaceri din Europa, conform raportului.

Finanţările alternative online derulate pe platforme financiare de tranzacţionare din afara sistemului bancar tradiţional au crescut în Europa de la 1,21 miliarde de euro în 2013 la 2,9 miliarde de euro în 2014.

Industria finanţărilor alternative este estimată să depăşească 7 miliarde de Euro dacă fundamentele pieţei rămân solide şi creşterea va continua în acelaşi ritm.

Cine sunt beneficiarii

În anul 2014, 201 milioane de euro au fost furnizate IMM-urilor şi start-up-urilor europene prin intermediul platformelor de finanţare alternativă, şi dedicate finanţării afacerilor aflate în stadiu incipient de dezvoltare şi capitalului circulant.

Volumul finanţărilor alternative online a crescut constant la aproximativ 75% de la an la an, iar numărul estimat de start-up-uri şi IMM-uri finanţate a crescut într-un ritm şi mai accelerat – 133% în ultimii trei ani, cumulând aproximativ 5,801 de IMM-uri sau start-up-uri în anul 2014.

Aceste noi forme de finanţare alternativă cresc rapid, iar creşterea începe să atragă investitori instituţionali.

Finanţarea alternativă, cel puţin în unele ţări europene, este pe punctul de a deveni o modalitate principală de finanţare.

Până acum au existat puţine date concrete privind extinderea acestei industrii în Europa. Raportul curent arată că, deşi este încă semnificativ mai mică decât industria similară din Marea Britanie, finanţarea alternativă de pe continent a ajuns la o masă critică.

Una dintre cele mai interesante unităţi de măsurare este rata de adopţie în anumite pieţe şi modele.

De exemplu, împrumuturile de afaceri peer-to-peer au crescut cu mai mult de 270% în Europa continentală în acest an, iar Estonia şi Suedia înregistrează unele dintre cele mai ridicate volume pe cap de locuitor.

În termeni de volume de finanţare alternativă, clasamentul pieţelor din Europa continentală este condus de Franţa, Germania, Suedia, Olanda şi Spania.

Raportul "Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking" are la bază răspunsurile a 14 asociaţii cheie naţionale sau regionale din industrie, precum şi ale reprezentanţilor unui număr de 255 de platforme financiare online de top din Europa, reprezentând 85% - 90% din piaţa de finanţări alternative bazate pe platforme online din Europa.

Dacă studiile anterioare s-au concentrat pe finanţările alternative din Marea Britanie, noul raport acoperă pentru prima dată, în detaliu, şi alte ţări europene.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite