Zilierii, agricultorii independenţi şi proprietarii care realizează venituri din chirii se pot înscrie în asigurările pentru şomaj de la stat. Cum se procedează

Zilierii, agricultorii independenţi şi proprietarii care realizează 
venituri din chirii se pot înscrie în asigurările pentru şomaj de la 
stat. Cum se procedează

Pentru zilieri, asigurarea de şomaj este doar o opţiune, dar cu foarte multe avantaje

Persoanele care derulează activităţi agricole, zilierii sau cei care au venituri din chirii se pot asigura, dacă doresc, în sistemul de şomaj. De asemenea, soţul sau soţia titularului poate să se asigure în sistemul de şomaj. Toţi aceştia, dacă doresc asigurare pentru şomaj (este un drept, nu o obligaţie), trebuie să semneze un contract de asigurare, se arată în HG 119/2014, apărută în Monitorul Oficial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actul normativ mai modifică şi formularele documentelor depuse la AJOFM, când se încadrează în muncă şomeri ce beneficiază de o subvenţie sau formatul adeverinţelor ce atestă stagiul de cotizare pentru o persoană ce va beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Actul normativ afectează atât declararea locurilor vacante la oficiile pentru combaterea şomajului, cât şi noile activităţi supuse impozitului pe venit, cum ar fi veniturile din activităţi agricole, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sau activităţile desfăşurate de zilieri, ce pot să se asigure în sistemul de şomaj, arată consultantul fiscal Adrian Benţa, citat de hotnews.ro.

Subiniem că este o posibilitate, un drept, şi nu o obligaţie“, precizează consultantul.

Actul normativ modifică şi formularistica documentelor depuse la AJOFM, când se încadrează în muncă şomeri.
Redăm, în continuare, principalele măsuri care afectează angajatorii, aşa cum sunt prezentate de consultantul fiscal.

Posturile vacante se pot declara şi online

** Potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002, angajatorii au obligaţia să declare la AJOFM/AMOFM, locurile de muncă vacante. Termenul de declarare este de 5 zile lucrătoare de la vacantarea postului.

Noutatea constă în faptul că declararea poate fi făcută on-line, când va deveni operativ o astfel de posibilitate adoptată de ANOFM.

În alt mod, comunicarea locurilor de muncă poate fi făcută pe format hârtie sau în format electronic - e-mail, depunând formularele cu locurile vacante, formulare recent modificate.

Angajatorul trebuie să elibereze o adeverinţă

** Se pot asigura în sistemul de şomaj, în mod opţional, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, respectiv întreprinderile individuale sau familiale.

Ca noutate, se pot asigura, dacă doresc, şi persoanele care efectuează activităţi agricole, activităţi ocazionale în calitate de zilieri sau persoanele ce realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

Tot ca noutate, soţul sau soţia titularului întreprinderii individuale sau a persoanei fizice autorizate poate să se asigure în sistemul de şomaj.

Aceste persoane, dacă doresc (este un drept, şi nu o obligaţie) asigurare pentru şomaj, aceasta se va realiza prin semnarea unui contract de asigurare.

** La încetarea raporturilor de muncă, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, o adeverinţă din care să rezulte veniturile supuse contribuţiilor pentru şomaj, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni lucrate.

Neeliberarea adeverinţei se sancţionează contravenţional cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei.

Subvenţii pentru angajatorii de absolvenţi

** Angajatorii care încadrează absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ primesc o subvenţie pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare absolvent încadrat, conform art. 80 din Legea nr. 76/2002.

Subvenţia este între 500 şi 750 de lei de persoană, în funcţie de nivelul studiilor absolvite.

Actul normativ recent adoptat reformulează documentele ce trebuie depuse lunar, pentru a beneficia de respectiva subvenţie, astfel: tabel nominal cu absolvenţii (tabelul este modificat faţă de formularul anterior); copii certificate de angajator ale pontajului de lucru şi ale statelor de salarii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: