Videanu vrea să cheltuiască cu până la 77% mai mulţi bani cu salariile în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza nu împiedică Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, condus de unul dintre liderii PD-L, Adriean Videanu, să ceară pentru anul viitor o creştere a cheltuielilor cu personalul cu 77% comparativ cu acest an faţă de acest an, potrivit proiectului de buget al ministerului.

Bugetarii de la ministerul patronat de Videanu pot să răsufle uşuraţi. Cheltuielile salariale în bani vor ajunge anul viitor la 87 milioane lei, faţă de 49,2 milioane lei în acest an, în timp ce salariile de bază vor ajunge la 63,7 miliaone lei, faţă de 30 milioane lei în 2009.

Potrivit proiectului de buget, ministerul va avea anul viitor 2.372 de posturi, faţă de 601 în acest an.

Instituţia este înfiinţată prin unificarea fostelor ministere ale Economiei, respectiv Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Instituţia condusă de democrat-liberalul Adriean Videanu va primi anul viitor de la bugetul de stat 1,6 miliarde de lei, cu 45% mai mult decât în acest an.

Pe de altă parte, cheltuielile cu bunuri şi servicii vor scădea anul viitor de 2,5 ori, la 37,7 milioane lei, faţă de 96,1 milioane lei în acest an.

Pentru chirii Ministerul Economiei va aloca anul viitor 7,7 milioane de lei, faţă de 815.000 lei în 2009.

Totuşi reduceri vor avea loc şi la ministerul lui Videanu, nefiind prevăzute sume destinate salariilor de merit, şi nici pentru plata orelor suplimentare.

MAE acordă premii şi prime de vacanţă în 2010, dar nu plăteşte orele suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe, pe de altă parte, prevede acordarea unor indemnizaţii şi sporuri, dar nu are alocate sume pentru plata orelor suplimentare. Astfel, instituţia care se ocupă de diplomaţie are prevăzută suma de 161,7 milioane de lei pentru plata salariilor de bază, şi un fond de salarii de merit de 100.000 de lei. 

O creştere destul de mare comparativ cu cheltuielile preliminare pe 2009 înscrise în buget se regăseşte la rubrica "alte sporuri". Astfel, în acest scop sunt alocate peste 11 milioane de lei, în creştere faţă de 2009 când această sumă s-a ridicat la circa 8,8 milioane de lei. Totuşi, această diferenţă ar putea acoperi lipsa unor fonduri de plată a orelor suplimentare.

Bugetarii care lucrează la MAE vor beneficia şi de prime de vacanţă sau premii.  Astfel, fondul de premii propus pentru 2010 va fi uşor mai mare comparativ cu cel pe 2009, respectiv de 2,90 de milioane de lei faţă de 2,26 de milioane de lei. Şi banii destinaţă plăţii primelor de vacanţă vor fi de asemenea mai mulţi în 2010 faţă de 2009, respectiv de 7,73 de milioane de lei, comparativ cu 6,95 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite