Valea Jiului: la Aninoasa, insolvenţa va dura trei ani

Aninoasa, un oraş în insolvenţă care ilustrează prăpastia dintre visul european şi realitate

Posibilităţile financiare limitate şi necesitatea finanţării de la bugetul de stat a oraşului din Valea Jiului impun prelungirea până în 2016 a redresării urbei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Starea de insolvenţă a oraşului Aninoasa din Valea Jiului – prima localitate lovită de spectrul falimentului – va dura până în 2016, au estimat pentru „Adevărul“ administratorii judiciari de la SCP Tudor şi Asociaţii, societatea de avocatură care se ocupă de aceste proceduri. Ieri a fost întocmit tabelul preliminar al creditorilor, în care BCR şi câţiva furnizori locali de servicii ţin capul de afiş.

„Probabil că se va merge pe un plan de redresare ce se va întinde pe o durată de trei ani, pentru că Aninoasa are posibilităţi financiare proprii limitate şi partea substanţială din plan va fi finanţată din resurse externe – fonduri de la bugetul statului“, ne-au anunţat administratorii judiciari.

Cum se va redresa oraşul

Conform OUG 46/2013 şi Legii 273/2006, planul de redresare va conţine cel puţin următoarele măsuri: „restabilirea viabilităţii financiare a Primăriei Aninoasa“, „continuarea prestării serviciilor esenţiale ale Primăriei Aninoasa pe toată perioada insolvenţei“ şi „achitarea debitelor către creditorii înscrişi în tabelul definitiv de creanţe“.

Potrivit administratorilor judiciari, măsurile de maximizare a încasărilor unităţii administrativ-teritoriale Aninoasa ar putea fi reprezentate de „o politică la nivel local de atragere a investitorilor pentru a crea noi locuri de muncă, respectiv contribuabili suplimentari la bugetul local“ şi de „creşterea sumelor distribuite din bugetul statului, în situaţia în care există rectificari bugetare în sensul suplimentării sumelor distribuite“.

Plăţile Primăriei Aninoasa sunt reprezentate de furnizarea energie electrică, de apă, de servicii telefonice şi alte utilităţi, iar cheltuielile curente, necesare susţinerii activităţii administrative, respectiv salariile angajaţilor Primăriei, Poliţiei, şi unităţilor de învăţământ din localitate, cheltuieli de întreţinere etc.

„Creditorii aflaţi în tabelul definitiv şi ale căror datorii vor fi eşalonate în cadrul planului de redresare conform unui grafic de plăţi“, ne-au mai anunţat administratorii judiciari.

Urmează negocieri

Diminuarea cuantumului serviciilor esentiale şi cheltuielilor curente se poate realiza doar prin negocierea unor contracte mai avantajoase cu furnizorii de servicii telefonice, de energie electrică, apă, de întreţinere şi reparaţii, diverse alte servicii necesare funcţionării oraşului Aninoasa.

De asemenea, „se poate realiza şi o diminuare a datoriilor cuprinse în tabelul definitiv de creanţe. Conform art. 93 din OUG 46/2013, administratorul judiciar negociază cu creditorii aplicarea planului achitare a debitelor. Se negociază, astfel, calendarul de rambursare şi condiţiile de rambursare a acestor datorii“, au mai precizat administratorii judiciari.

Tabelul definitiv al creditorilor va fi afişat la 9 octombrie.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările