Va importa China muncitori?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile chineze resimt o acută lipsă de forţă de muncă. Programele guvernamentale pentru dezvoltarea zonei centrale au redus migrarea forţei de muncă din zona rurală în cea urbană.

La un an după ce au fost nevoite să trimită în şomaj tehnic milioane de muncitori din cauza recesiunii mondiale, fabricile din China se confruntă în prezent cu o lipsă acută de forţă de muncă.

În timp ce şomajul din marile economii ale lumii se exprimă prin numere de două cifre, liniile de producţie din zonele speciale economice duc lipsă în principal de muncitori necalificaţi, sau slab calificaţi.

Companiile situate în marile centre industriale ale Chinei au fost nevoite să mărească salariile în ultimele luni cu 20% pentru a-şi păstra angajaţii.

Scumpirea produselor

Unii producători, care deja înregistrează întârzieri de săptămâni la onorarea comenzilor, închid din capacităţile de producţie şi se gândesc să crească preţurile. Aceste majorări de cost vor fi resemţite de consumatorii finali din SUA şi Europa, care vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru produsele made in China.

De asemenea, majorarea salariilor crează presiuni inflaţioniste în China. Inflamarea inflaţiei ar putea conduce la grave tulburări sociale, aşa cum s-a mai petrecut în trecut. Deficitul forţei de muncă a devenit deosebit de acut după ce milioanele de muncitori originari din zonele sărace ale Chinei au preferat să nu se mai întoarcă la lucru în companiile localizate pe coastă.

Programele guvernamentale de peste 500 de miliarde de dolari acordate pentru dezvoltarea regiunilor sărace din centrul ţării au contribuit la crearea de locuri de muncă în zonele de baştină ale muncitorilor imigranţi. Mulţi economişti spun că nu doar recesiunea mondială este cauza acestui fenomen în economia chineză.

Pe termen lung, analiştii consideră că marea resursă de forţă de muncă ieftină din zonele rurale nu va mai putea acoperi necesarul noilor fabrici aflate în construcţie. Deşi China nu face publice statistici periodice şi credibile referitoare la şomaj, evoluţia salariilor reprezintă barometrul deficitului forţei de muncă.

Agenţiile de recrutare din capitala provinciei speciale de dezvoltare Guangzhou au majorat oferta săptămâna trecută la 1,17 dolari pe oră, de la 0,95 dolari pe oră înaninte de vacanţa Anului Nou. Tariful orar este în creştere semnificativă faţă de perioada anterioară declanşării recesiunii în septembrie 2008, când o oră de muncă era plătită cu 0,80 de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite