UPDATE Videanu: South Stream va trece prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazoductul South Stream va trece şi prin România, a anunţat astăzi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, deşii ruşii au spus că o decizie privind traseul conductei va fi luată după finalizarea studiului de fezabilitate, adică la finele acestui an.

Autorităţile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind construcţia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria şi se poartă discuţii şi cu Austria. 

"Am reuşit să deshidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică a Europei. South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate aceste fac din România un jucător foarte important", a declarat Adriean Videanu, în cadrul unui video chat pe care l-a susţinut la cotidianul Gândul.

Reamintim că la începutul lunii aprilie director general al grupului Gazprom, Alexei Miller, a declarat că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră, fie pe teritoriul bulgăresc.

Şeful Gazprom a precizat atunci că România şi-a arătat interesul faţă de acest proiect şi că discuţiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evoluează conform programului.

Studiul de fezabilitate, gata abia la finele anului

În luna februarie, o delegaţie a Gazprom, condusă de vicepreşedintele Alexander Medvedev, s-a întâlnit la Bucureşti cu ministrul Videanu şi cu conducerile companiilor de gaze din România, Transgaz şi Romgaz. Cu acea ocazie, partea română şi-a exprimat interesul pentru a fi inclusă în proiectul South Stream.

După această vizită, în peisajul energetic românesc au apărut o serie de controverse. Videanu a anunţat, la două zile după vizita ruşilor, că Transgaz a primit invitaţia de a se alătura proiectului. Ulterior, secretarul de stat pe progleme energetice, Tudor Şerban, care a participat la întâlnirea cu Medvedev, a spus că nu ştie de existenţa vreunei invitaţii.

Problema a fost tranşată câteva săptămâni mai târziu de consilierul ambasaderi Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, care a subliniat că România nu a fost invitată oficial în proiect pentru simplul motiv că nu este gata studiul de fezabilitate, care ar arăta ruta optimă a conductei.

Sidorov a spus că abia la finele anului, când va fi terminat studiul de fezabilitate, va fi luată o decizie privind ţările care vor fi tranzitate de South Strem şi că orice altă declaraţie pe această temă este neîntemeiată.

Potrivit unei variante iniţiale a traseului, conducta South Stream, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite