Unde sunt banii strânşi din „taxa pe lăcomie”, cerută de Dragnea în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liviu dragnea foto ionut muresan

Banii din „taxa pe lăcomie”, anunţată de Dragnea, Vâlcov şi Teorodorovici în 2018 prin OUG 114, respectiv 2% din cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiei, ar fi trebuit să ajute consumatorul vulnerabil, aminteşte economedia.ro, precizând că ANRE susţinea în 2019 că a strâns 606 milioane de lei.

„ANRE are în cont, până în momentul de faţă, 606 milioane de lei din contribuţia de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea şi funcţionarea ANRE. Banii nu pot fi folosiţi în alte scopuri”, a declarat, la finalul anului 2019, preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă.

Ulterior, ANRE a transferat în contul ministerului suma de 533 milioane de lei, conform unui răspuns transmis de Ministerul Energiei la solicitarea Economedia. Drept urmare, în conturile ANRE au rămas circa 73 milioane de lei din această taxă, adică mai mult de jumătate din veniturile instituţiei în anul 2019 (118 milioane lei).

Ministerul Energiei a mai transmis Economedia că suma de 533 milioane de lei nu a fost cheltuită în cursul anului trecut, regăsindu-se în bugetul ministerului aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2021.

Supranumită iniţial „taxă pe lăcomie”, Ordonanţa 114, cea care a impus suprataxe mai multor sectoare esenţiale pentru economie (energie, telecomunicaţii, bănci, construcţii, fonduri de investiţii), a pus pe butuci industria, după cum susţineau economiştii în septembrie 2019.

„În timp ce Dăncilă face fel de fel de scamatorii pentru a rămâne la Palatul Victoria, guvernarea PSD a eşuat lamentabil şi acest lucru nu mai poate fi ascuns nici măcar de statisticile oficiale care arată că producţia industrială este pur şi simplu în cădere liberă faţă de începutul anului”, consideră economistul liberal Ionel Dancă.

„Rezultatul măsurilor economice aberante, adoptate peste noapte de Guvernul Dăncilă, nu a întârziat să apară şi chiar din luna următoare, am avut un un prim semnal de scădere a dinamicii producţiei industriale, cu 2,4 puncte procentuale.

Au urmat câteva luni de băltire în prostie a membrilor Guvernului Dăncilă, cu declaraţii contradictorii şi confuze privind soarta OUG 114 iar industria a dat semnale timide de stabilizare.

Odată însă cu întărirea convingerii investitorilor din economie că guvernarea PSD nu are de gând să revină asupra acestor măsuri toxice şi să repare stricăciunile făcute, concomitent cu înrăutăţirea perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali, evoluţia producţiei industriale a luat-o la vale intrând într-un picaj accelerat, de speriat pentru orice guvernare responsabilă normală.

Dinamica producţiei industriale în luna iulie s-a redus cu 8,6 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului trecut, ceea ce echivalează cu o adevărată prăbuşire, reflectată într-o scădere continuă a nivelului de producţie de la o lună la alta începând cu luna mai.

Căderea producţiei industriale, timp de trei luni consecutive, anunţă deja termenii unei recesiuni tehnice şi este ca fulgerul care anticipează averse severe în economie în perioada următoare.

Pentru o răsturnare a evoluţiilor negative din economie este nevoie urgent de o schimbare a acestei guvernări eşuate ca un prim semnal pentru recâştigarea încrederii investitorilor în perspectivele economiei româneşti. Iar, într-o Românie normală, recâştigarea încrederii investitorilor privaţi se poate face doar dacă intervenţia arbitrară şi peste noapte a statului în economie este eliminată şi se oferă garanţii credibile de stabilitate şi predictibilitate legislativă şi economică”, scria economistul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite