Un mare producător de bere cu patru fabrici în România va renunţa la 8.000 de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heineken

Producătorul de bere Heineken, care deţine patru fabrici şi în România, urmează să taie 8.000 de locuri de muncă şi vrea să facă economii de 2 miliarde de euro pe parcursul a doi ani, scrie Financial Times.

Noul director executiv al companiei, Dolf van den Brink, a declarat miercuri că va concedia aproape 10% din cei 85.000 de angajaţi ai fabricii de bere olandeze, ca parte a unui program de restabilire a marjelor şi de creştere a productivităţii.

Aceste planuri vin după ce 2020 a adus pierderi majore pentru Heineken. Producătorul berilor Amstel, Tiger şi Moretti a raportat miercuri o pierdere netă de 204 milioane de euro pentru 2020, în scădere faţă de profitul de 2,2 miliarde de euro din 2019. Închiderea barurilor şi a restaurantelor în pandemie a făcut ca veniturile companiei să scadă cu 17% până la 23,8 miliarde de euro, anul trecut.

Heineken este primul dintre cei trei mari producători de bere la nivel mondial care a anunţat tăieri radicale de locuri de muncă de când a început pandemia, deşi rivalul său mai mare Anheuser-Busch InBev a suspendat 550 de lucrători temporari la fabrica de bere din Africa de Sud, care a impus în mod repetat interdicţii de alcool în timpul pandemiei.

Heineken va căuta, de asemenea, să reducă complexitatea afacerii prin scăderea liniilor de produse: pe unele pieţe europene acestea vor fi reduse cu până la o treime, a spus van den Brink, în timp ce cheltuielile publicitare ineficiente vor fi, de asemenea, reduse.

Volumele de bere vândute de Heineken s-au micşorat cu 8,1%, măsurate pe bază organică, în 2020. Compania a declarat că restricţiile noi din al patrulea trimestru au afectat afacerea sa în Europa, unde mai puţin de 30% din baruri şi restaurante funcţionau până la sfârşitul lunii ianuarie.

Heineken a intrat în România în 2003, când a achiziţionat firma Brau Union. Heineken deţine în România patru fabrici, situate în Miercurea Ciuc, Craiova, Constanţa şi Târgu Mureş.  Producătorul are în portofoliu branduri precum Ciuc, Bucegi, Silva, Golden Brau, dar şi Gambrinus sau Amstel. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite