UGIR-1903: România riscă să rămână în criză încă doi ani fără măsuri de relansare economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă să rămână încă 1-2 ani în criză în lipsa unor măsuri concrete de relansare economică, a declarat preşedintele UGIR-1903,Cezar Corâci, printre propunerile patronatului regăsindu-se susţinerea investiţiilor publice sau private cu efect multiplicator şi achitarea restanţelor către firme.

"În Uniunea Europeană, unele economii dau semne timide de relansare a creşterii economice, iar pentru altele ce a fost mai greu nu a trecut încă, România aflându-se în a doua categorie. Scenariul pesimist arată că am putea asista la o continuare a crizei în România încă 1-2 ani", a spus Corâci, la Adunarea Generală a UGIR-1903, care are loc astăzi.

El a adăugat că România ar putea pierde, în acest fel, oportunităţile relansării economice la nivel comunitar şi global.

"Este adevărat că nimeni nu a putut prevedea amploarea pe care criza economică a avut-o la nivel global şi în România. Aceasta însă nu este o scuză pentru lipsa totală de măsuri luate de autorităţile din România", a precizat Corâci.

Reprezentantul UGIR-1903 susţine necesitatea implementării de către Guvern a unui program de susţinere şi relansare a economiei, care cuprinde o serie de măsuri cu aplicare imediată. "Doar aplicarea imediată şi hotărâtă a acestor măsuri pot salva România", a adăugat Corâci.

O primă măsură propusă de patronatul industriaşilor este susţinerea investiţiilor publice în domenii cu efect multiplicator, realizate în parteneriat public-privat, şi stimularea investiţiilor private care creează valoare adăugată şi locuri de muncă.

Totodată, UGIR-1903 susţine necesitatea ca autorităţile publice centrale şi locale să-şi achite imediat datoriile către furnizori, precum şi achitarea către producătorii agricoli a subvenţiilor şi a restanţelor la TVA pe care statul le are la firme.

"Cerem interzicerea prin lege a posibilităţii ca statul să folosească banii agenţilor economici prin nereturnarea sub diverse pretexte a TVA sau a altor datorii şi instituirea tratamentului egal între agentul economic şi stat. Statul a ajuns din nou să ne datoreze 1,5 miliarde de euro, ceea ce face ca economia să fie lipsită de lichidităţi, ca agenţii economici să fie complet decapitalizaţi", a mai spus Corâci.

Reprezentanţii patronilor mai solicită simplificarea şi revizuirea regimului fiscal privind amortizarea rezervelor, recunoaşterea cheltuielilor de afaceri şi neimpozitarea profitului reinvestit.

În acelaşi context, industriaşii propun stimularea dezvoltării IMM-urilor prin acordarea de facilităţi fiscale, prin simplificarea administrativă pentru raportare, crearea unui cadru juridic preferenţial şi adaptat, generalizarea sistemului de înregistrare online a firmelor, extinderea ghişeelor unice pentru iniţierea unei afaceri, pentru autorizaţii, taxe şi recrutarea primului angajat.

Pe de altă parte, UGIR-1903 solicită Guvernului asigurarea unor venituri bugetare mai mari prin măsuri de reducere a evaziunii fiscale în sectorul produselor accizabile şi al returnărilor de TVA.

În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, patronatul propune simplificarea procedurilor de depunere a proiectelor pentru accesare şi a celor de decontare a plăţilor efectuate, precum şi îmbunătăţirea capacităţii administrative a instituţiilor implicate în gestionarea fondurilor structurale.

UGIR-1903 reprezintă 15% din salariaţi din România, 20% din PIB, 35% din producţia industrială, 65% din industria de servicii, potrivit datelor prezentate de patronat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite