Turismul din Gecia ar putea înregistra cifre record în 2016, pe fondul problemelor Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Elenă de Turism a estimat venituri suplimentare de peste 800 de milioane de euro şi un număr record de 25 de milioane de turişti, în 2016.

În schimb, Ministerul pentru Cultură şi Turism din Turcia a anunţat un declin de 10% al sosirilor în luna februarie, cel mai grav din ultimii 10 ani, relatează Bloomberg, citată de News.ro.

Grecia şi Turcia concurează de mult timp pentru atragerea de turişti, care reprezintă o sursă majoră de creştere economică, dar în ultima perioadă au fost tot mai îngrijorate de impactul evenimentelor geopolitice.

Trucii au fost grav afectaţi de atentatele din Ankara şi Istanbul, dar se face resimţit şi efectul interdicţiei impuse de Rusia touroperatorilor de a mai trimite turişti în Turcia, din cauza tensiunilor legate de intervenţiile în războiul din Siria.

Grecii au şi ei probleme, pe fondul crizei refugiaţilor care au început de vara trecută să sosească în insule,  majoritatea porţi de intrare în Europa.

Preşedintele Confederaţiei Elene de Turism, Andreas Andreadis, anticipează că până la 900.000 de ruşi vor sosi în acest an în Grecia, iar aceştia vor asigura aproximativ jumătate din creşterea veniturilor, arată News.ro.

Pe de altă parte, ţările din nordul Greciei au blocat coridorul de tranzit al refugiaţilor.

Andreadis nu a comentat situaţia industriei turismului din Grecia, dar fluxul de turişti ruşi nu putea veni într-un moment mai bun pentru Grecia, a cărei economie încearcă să revină la creştere, iar situaţia finanţelor publice este încă fragilă.

Turismul este unul dintre puţinele sectoare economice din Grecia care au continuat să crească în timpul crizei.

Anul trecut, numărul turiştilor a urcat la un nivel record de 23,6 milioane, iar contribuţia turismului la PIB a fost de 18,5%, de aproape două ori mai mare faţă de media europeană, potrivit datelor World Travel&Tourism Council.

Andreadis a spus că creşterea din acest an a turismului va avea o contribuţie la PIB de 1%, susţinută de un avans al veniturilor de la 14,2 miliarde de euro în 2015 la 15 miliarde de euro.

Estimările iau în considerare un rezultat pozitiv al negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali ai ţării pentru continuarea programului de susţinere financiară de 86 de miliarde de euro.

”Problema Grexitul însă există, iar conjunctura crizei imigraţiei nu proiectează o imagine de stabilitate, de care are nevoie ţara”, a mai spus Andreadis, citat de News.ro.

Insule precum Kos, din estul Mării Egee, aflate în prima linie a crizei refugiaţilor, ar avea de câştigat de pe urma rezervărilor în ultimul moment, dacă numărul migranţilor va continua să scadă, a arătat Andreadis.

Numărul mediu al refuziaţilor sosiţi zilnic în Grecia a scăzut în martie la 901, de la aproape 2.000 în februarie, potrivit agenţiei pentru refugiaţi a ONU.

În afara închiderii rutelor balcanice, sosirile de migranţi au scăzut şi în urma acordului Turciei cu liderii Uniunii Europene de returnare a refugiaţilor ilegali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite