„Tunurile” antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor au fost folosite de 5 ori în ultima săptămână

„Tunurile” antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor au fost folosite de 5 ori în ultima săptămână

Ministerul Agriculturii anunţă că, în intervalul 13-19 mai, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor au fost realizate 5 acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea a 43 de celule convective,

Ştiri pe aceeaşi temă

”În intervalul 13-19 mai 2022, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor s-au realizat 5 acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea a 43 de celule convective – formaţiuni noroase cu grindină în formare. Din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, au fost lansate 250 de rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole şi comunităţile locale din zonele de intervenţie”, anunţă ministerul.
 
În perioada 15 aprilie – 19 mai 2022, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate în total 17 intervenţii active în atmosferă, pentru combaterea a 93 de celule convective, cu un consum total de 617 de rachete antigrindină.
 
”În ziua de 13 mai în estul ţării s-au înregistrat fenomene meteo extrem de violente, necesitând un consum de 159 de rachete antigrindină pentru protecţia culturilor şi comunităţilor din zona Cotnari şi Huşi”, menţionează ministerul.
 
În această perioadă a fost activată în repetate rânduri procedura Bază Notam pentru majoritatea unităţilor din cadrul SNACP. Autorităţile aeronautice civile şi militare au emis mai multe interdicţii de tragere, fără a se înregistra pagube în zonele protejate. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate, precipitaţiile au ajuns la sol sub forma lichidă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările