Trei probleme majore în sectorul construcţiilor. Diriginţi de şantier: „Nu mai avem cu cine să lucrăm“

Trei probleme majore în sectorul construcţiilor. Diriginţi de şantier: „Nu mai avem cu cine să lucrăm“

Se constată nu doar lipsa forţei de muncă calificate, ci la modul general lipsa forţei de muncă FOTO Mediafax

Diriginţii de şantier se plâng că nu au forţă de muncă pentru sectorul construcţiilor, fiind nevoiţi să aducă muncitori din Asia, birocraţia este excesivă, iar specialiştii nu au interesul de a-şi face bine treaba, existând „fabrici de ştampile“ şi oameni care dau aviz unor lucrări care nici măcar nu există.

Sâmbătă 22 februarie 2020 a avut loc în Bucureşti adunarea anuală a reprezentanţilor diriginţilor de şantier reuniţi în Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier. Zeci de diriginţi de şantier au vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă sectorul construcţiilor, acestea fiind sintetizate într-un comunicat de presă.

Trei principale probleme au fost semnalate ca fiind cele mai importante:

Lipsa forţei de muncă. „Se constată nu doar lipsa forţei de muncă calificate, ci la modul general lipsa forţei de muncă. Cu peste 4 milioane de români plecaţi dincolo de graniţe nu mai avem acum cu cine să lucrăm. Companiile de construcţii au început să aducă muncitori din ţările asiatice, dar aceasta este doar o soluţie de compromis şi utilă celor mai mari. Şi aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, condiţiile ce trebuie să le îndeplinească executantul, apar costuri suplimentare care în cele din urmă duc la scumpirea construcţiilor”, a declarat Cezar Petre, preşedintele organizaţiei.

Birocraţia excesivă. O altă problemă importantă o reprezintă birocraţia excesivă: încă se lucrează cu instituţiile statului cu formulare tipizate, cu hârtii printate şi cozi la ghişee. Nu înţelegem de ce nu se informatizează totul aşa cum este în ţările europene. Calculatorul trebuie să fie interfaţa cu autoritatea publică şi nu ghişeul. Mai mult decât atât, nu există la moment o situaţie centralizată cu privire la domeniul construcţiilor, iar în ceea ce priveşte legiferarea aceasta nu se face de către specialişti ci de politicieni în interesul lor personal”, a declarat Marius Lulea, vicepreşedinte în cadrul organizaţiei.

Lipsa interesului specialiştilor. O a treia mare problemă o reprezintă interesul unor specialişti de a-şi face bine treaba, sau mai degrabă lipsa lui. Există aşa-zise fabrici de ştampile care nu mai funcţionează în condiţiile legii, adică să meargă pe şantier să vadă lucrările şi să le avizeze doar dacă sunt bine. Sunt specialişti care dau accept pozitiv pe lucrări care nici măcar  nu există, din birou, de multe ori aducându-se astfel prejudicii importante statului român dar şi de imagine breslei profesionale”, a spus Ionuţ Sandu, diriginte de şantier în cadrul organizaţiei.

Cu peste 1.500 de membri, Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier este singura organizaţie profesională care reuneşte specialiştii autorizaţi cu rol în urmărirea şi asigurarea executării unor lucrări de calitate în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor aferente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: