Teodorovici susţine că va finaliza informatizarea ANAF până în 2020

Teodorovici susţine că va finaliza informatizarea ANAF până în 2020

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi noua şefă a ANAF, Mirela Călugăreanu, au prezentat luni o serie de măsuri pe care le vor lua pentru reforma instituţiei, precizând că Fiscul va fi informatizat până în 2020, deşi nu există încă un plan concret în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni, premierul Dăncilă a emis o decizie prin care a hotărât demiterea din funcţia de preşedinte al ANAF a Mihaelei Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov, care tot luni a fost eliberat din funcţia de consilier al premierului. Dăncilă a emis, în schimb, o decizie prin care funcţia de preşedinte ANAF a fost preluată de Mirela Călugăreanu, un veteran în instituţie.

Odată cu această schimbare, Eugen Teodorovici şi Mirela Călugăreanu au anunţat un plan de măsuri care vor fi luate la nivelul ANAF, pentru o mai bună colectare a veniturilor şi o colaborare mai bună cu contribuabilii.

„România are nevoie de resurse pentru a se dezvolta sustenabil. Avem nevoie de administraţie fiscală foarte puternică care să colecteze toate taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, începând de astăzi. Şi probabil că aţi văzut în Monitorul Oficial decizia de numire a doamnei Mirela Călugăreanu, care peria funcţia de preşedinte al ANAF. Este o persoană cu foarte mare experienţă, este un fiscalist de excepţie şi de asemenea cred că nimeni nu poate pune la îndoială profesionalismul său. Sunt convings că va fi de nădejde în ceea ce priveşte asumarea planului de colectare impus prin legea bugetului. Doamna preşedinte ştie desigur că partea de administrare fiscală trebuie să cunoască o schimbare radicală, ea este necesară pentru toţi contribuabilii, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a spus că această schimbare va va porni de la folosirea unor termeni mai clari pe deciziile de impunere, deoarece „sunt mulţi români care nu ştiu dacă datorează sau trebuie să primească bani de la ANAF”. Ministrul Finanţelor susţine că relaţia dintre contribuabili şi ANAF trebuie să se îmbunătăţească, dar „mai avem de lucru”.

Eugen Teodorovici a precizat că îşi doreşte „ca la ANAF meritocraţia, transparenţa şi integritatea să primeze şi trebuie eliminate incompetenţa, corupţia şi politizarea, mai ales din sistemul fiscal”.

El a asigurat-o pe Mirela Călugăreanu de întregul său sprijin şi a spus că „are mână liberă pentru a face acest lucru să se întâmple”.

„Avem 2020 termen de finalizare a informatizării, vor fi etape intermediare care vor produce efecte. 2020 este termen asumat şi de mine şi de doamna preşedintă”, a mai precizat Teodorovici. Declaraţiile sale vin în contextul în care, recent, Guvernul a decis să renunţe la un credit de la Banca Mondială pentru informatizarea Fiscului, hotârând în schimb să realizeze sistemul informatic al ANAF prin parteneriat public-privat, cu 150 milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările