Tehnologia 5G are potenţialul de a creşte PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari

Tehnologia 5G are potenţialul de a creşte PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari

FOTO: Shutterstock

Tehnologia 5G poate avea un impact semnificativ în dezvoltarea comunităţilor şi a economiilor, mai precis, poate creşte PIB-ul mondial cu 2,2 trilioane de dolari, transmit reprezentanţii GSMA, organizaţie care reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, în 2019, serviciile mobile au generat 4,7% din PIB global iar, până în 2024, contribuţia se estimează că va creşte la 4,9% din PIB. 
 
„În acest moment, însă, potenţialul economic al 5G se află într-o zonă de risc, deoare ceţările au divergenţe asupra spectrului 6 GHz. Noua tehnologie va putea accelera transformarea digitală a tuturor industriilor şi sectoarelor, declanşând noi valuri de inovaţie de care vor beneficia miliarde.”, transmite GSMA.
 
Conform organizaţiei, această tehnologie este crucială pentru obiectivele legate de mediu şi climă, deoarece conectivitatea înlocuieşte carbonul. Cu toate acestea, pentru a ajunge la toţi utilizatorii, industriile vor avea nevoie de capacitatea suplimentară pe care o oferă banda de 6 GHz.
 
„În ciuda importanţei 6 GHz pentru viitorul 5G, guvernele au deja divergenţe. China va folosi tot spectrul de 1200 MHz în banda de 6 GHz pentru 5G. Europa a împărţit banda, partea superioară fiind luată în considerare pentru 5G, dar cu o nouă tranşă de 500 MHz disponibilă pentru Wi-Fi. 
 
Africa şi părţi din Orientul Mijlociu adoptă o abordare similară. Cercetările efectuate de Coleago Consulting privind necesităţile spectrului 5G de mid-band în Europa arată că este necesară o cantitate suplimentară de 1 până la 2 GHz de spectrul mid-band pentru a fi conformă cu ratele de date privind experienţele utilizatorului IMT-2020 de 100 Mbit / s (downlink) şi 50 Mbit / s (uplink), definite de UIT-R, pentru o capacitate de acoperire mare la nivel de oraş în perioada 2025-2030. ”, explică sursa citată.
 
GSMA precizează că, realizarea acestui obiectiv va fi o provocare fără un spectru licenţiat de 6 GHz pentru 5G. La cealaltă extremă, SUA şi o mare parte din America Latină au declarat că niciuna dintre aceste resurse valoroase nu va fi disponibilă pentru 5G, ci mai degrabă va fi oferită Wi-Fi-ului şi altor tehnologii fără licenţă.
 
Împreună cu Ericsson, Huawei, Nokia şi ZTE, GSMA atrage atenţia referitor laimportanţa benzii 6 GHz pentru viitorul 5G.Viteza maximă şi capacităţile 5G depind de accesul la spectrul de mid-band. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările