Băsescu, înainte de summitul de Securitate Nucleară: „Voi informa cu privire la situaţia din regiune“. Scurtă întâlnire cu Obama şi Lavrov

Băsescu, înainte de summitul de Securitate Nucleară: „Voi informa cu privire la situaţia din regiune“. Scurtă întâlnire cu Obama şi Lavrov

Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu, prezent luni şi marţi la Summitul de Securitate Nucleară care se desfăşoară la Haga, a avut discuţii informale cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, dar şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele a promis că va folosi acest prilej pentru a discuta cu oficialii străini despre situaţia din Ucraina.

La Summitul de la Haga, preşedintele Traian Băsescu a avut, printre altele, şi o scurtă discuţie cu preşedintele american Barack Obama. De asemenea, Băsescu s-a întâlnit în acelaşi context şi cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

La plecarea de la Bucureşti, Traian Băsescu a discutat că va informa partenerii externi de situaţia din regiune, în contextul intervenţiei ruse din Crimeea.

"Este a treia ediţie şi este o iniţiativă a preşedintelui Obama. Obiectivele principale ale Summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear şi prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti şi organizaţii neautorizate. La Summitul de la Seul, o serie întreagă de state şi-a luat angajamente în teritoriul naţional, dar şi legate de cooperare pe plan internaţional. Vor fi un nou set de angajamente", a anunţat preşedintele, într-o declaraţie de presă. 

În opinia sa, reuniunea este, pe de altă parte, şi un prilej de a discuta cu şefii statelor din regiune despre situaţia din Ucraina şi despre îngrijorările referitoare la soarta Republicii Moldova.

"Într-o lume în care tendinţa este de a deţine tehnologii nucleare şi nu mereu în mod paşnic, acest summit se bazează pe angajamentele voluntare ale statelor. Cel mai important lucru este transparenţa, informarea reciprocă asupra măsurilor, astfel încât să nu fie un risc, ci un beneficiu.Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi voi informa cu privire la situaţia din regiune", a mai spus Băsescu.

Oraşul Haga e un buncăr blocat de armată şi de poliţie în jurul Summitului de Securitate nucleară. Mai jos, un locuitor protestează într-un mod amuzant la adresa proliferării armelor nucleare, deşi obiectivul Summitului este tocmai reducerea ameninţării terorismului nuclear şi traficului de arme nucleare. 

 

Traian Băsescu şi Barack Obama

Băsescu şi Lavrov
Video streaming by Ustream


Marţi, şeful statului va fi prezent la sesiunea plenară a summitul, iar de la 11,00 la o sesiune informală a SNN. Programul preşedintelui Băsescu va continua cu participarea la un dejun de lucru (ora 14,00), la sesiunea plenară (ora 15,30), dar şi la cea de închidere a SSN (ora 16,15).

Citeşte şi:

Iranul speră la o înţelegere cu statele vestice asupra securităţii sale nucleare

ranul, una dintre ţările puse la colţ de către Statele Unite ale Americii din pricina posibilelor programe nucleare ilegale, şi-a reiterat dorinţa de a ajunge la o masă comună de consultări suplimentară faţă de întâlnirea de miercuri de la Geneva cu statele P5 + 1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, plus Germania), din cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, informează BBC.

Băsescu: România vrea încă două reactoare nucleare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Summitul de Securitate Nucleară de la Seul, că licitaţia pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea avea loc în a doua parte a anului.

UPDATE Băsescu: M-am angajat ca România să contribuie cu 30.000 de euro la Agenţia de Energie Atomică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Summitul de Securitate Nucleară de la Seul, că România va contribui cu 30.000 de euro la bugetul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în vederea creşterii resurselor pentru intruirea în domeniul energiei nucleare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările