Studiu: Prea puţini tineri români au bani şi vor să-i investească

Studiu: Prea puţini tineri români au bani şi vor să-i investească

Perea puţini tineri români au suficienţi bani astfel încât să-şi şi permită unele investiţii, se arată într-un studiu realizat recent de eTorro în parteneriat cu IPSOS.

Conform unui nou studiu realizat la comanda eToro, o platformă de investiţii globală cu active multiple, românii din generaţiile mai tinere au un apetit mai mare de a investi pe pieţele financiare, spre deosebire de majoritatea populaţiei care nu face acest lucru în prezent.
 
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie în parteneriat cu firma IPSOS, pe un eşantion online de 1.000 de români între 18 şi 55 de ani. Studiul arată că după mai bine de 30 de ani de la sfârşitul comunismului, 65% din respondenţi au declarat că nu au nicio investiţie, 67% din ei spunând că acest lucru se datorează lipsei banilor sau a cunoştinţelor necesare. 
 
La polul opus, 26% din respondenţi au declarat că folosesc în prezent platforme online de tranzacţionare, aceştia citând ca motiv posibilitatea de a-şi administra propriile portofolii şi viteza şi simplitatea de utilizare.
 
Yoni Assia, CEO şi co-fondator al eToro, a declarat: „Misiunea eToro este de a deschide pieţele financiare pentru cei care vor să investească într-un mod simplu şi transparent. Dorim să facem ca investiţiile să fie interesante pentru oameni prin socializarea acestei experienţe, vrem să fie mai uşor pentru oameni să le înţeleagă şi să reducem barierele de intrare precum costurile.” 
 
„Am observat o creştere masivă în România, de 228% a utilizatorilor înregistraţi pe platforma noastră între ianuarie şi noiembrie în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, aceştia beneficiind de avantajul de a tranzacţiona acţiuni fără comisioane,” a mai declarat Assia.
 
„Am observat la nivel global, inclusiv în Europa de Est, că tinerii cresc într-o lume în care sunt înconjuraţi de companii internaţionale ale căror produse şi servicii le folosesc,” a adăugat Assia. „De ce nu ar şi investi în acele companii pe care ei le cunosc şi le apreciază şi să primească astfel ceva înapoi de la ele, cum ar fi cele cu aplicaţiile de ride-sharing pe care le folosesc ca să ajungă la serviciu?” 
 
În plus, persoanele mai tinere sunt mai familiarizate cu tehnologiile care funcţionează prin Internet. Conform sondajului, 30% din persoanele sub 34 de ani preferă să investească online, comparativ cu 18% din persoanele cu vârsta de peste 46 de ani care fac acest lucru. 
 
Dintre cei care au declarat că investesc la ora actuală, două treimi (66%) îşi ţin încă banii în depozite bancare. Dat fiind însă că dobânzile sunt apropiate de zero, sondajul sugerează că situaţia investiţiilor este pe cale să se schimbe radical. Deja, peste 20% din participanţii la sondaj au declarat că investesc în acţiuni, în timp ce alţi 70% spun că sunt interesaţi să afle mai multe despre astfel de investiţii. Una din modalităţile de a învăţa despre cum să investeşti este de la alte persoane. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările