Statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu problema faramitarii terenurilor

Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, reprezentand Guvernul Romaniei, au evaluat, in cadrul unui seminar

Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, reprezentand Guvernul Romaniei, au evaluat, in cadrul unui seminar organizat la Bucuresti, la care au participat membri ai Guvernului, parlamentari si factori de decizie din noua tari, starea de saracie in mediul rural in Europa de Est, Balcani si Caucaz. Seminarul de la Bucuresti a incercat sa identifice elementele strategice si oportunitatile de reducere a saraciei rurale in regiune, lansand o provocare guvernelor din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Georgia, Republica Moldova si Romania, reprezentantilor agentiilor pentru cooperare si dezvoltare, institutiilor financiare, precum si unui numar de donatori importanti, in vederea elaborarii unor programe strategice novatoare. Participantii la seminar au afirmat ca asocierea fermierilor si organizarea acestora la nivel local si national reprezinta o conditie esentiala pentru crearea unei agriculturi viabile. "Este importanta organizarea institutionala si gasirea cailor prin care fermierii pot avea acces catre pietele nationale si internationale, inclusiv imbunatatirea sistemului de creditare si al circulatiei terenurilor", a opinat Van de Sand, director al IFAD. In Romania, initiativele IFAD de sprijinire a actiunilor guvernamentale destinate imbunatatirii situatiei populatiei care traieste in zonele defavorizate s-au concretizat in "proiectul de dezvoltare a zonei rurale din Muntii Apuseni", valoarea totala a imprumutului fiind de 34 milioane dolari. In cadrul simpozionului, ministrul Ilie Sarbu a aratat ca Romania detine aproape un sfert din suprafata agricola a tarilor central si est-europene, adica 23 la suta din suprafata arabila, spatiul rural reprezentand 90 la suta din suprafata tarii, 45 la suta din populatia tarii traind in mediul rural. Anul trecut, agricultura tarii noastre a contribuit cu 12,6 la suta la valoarea adaugata bruta, fata de 14,8 la suta, in 1999.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: