Sindicatele vor o creştere mai mare a salariului minim. Ce sumă au propus Guvernului

Sindicatele vor o creştere mai mare a salariului minim. Ce sumă au propus Guvernului

Blocul Naţional Sindical pare nemulţumit de creşterea salariului minim propusă de Guvern pentru anul viitor, arătând că valoarea avansată de Executiv nu acoperă scumpirile estimate pentru anul viitor.

"Blocul Naţional Sindical a venit cu o analiză şi cu o propunere nouă de formulă de calcul a salariului minim, care e apropiată oarecum de varianta numărul 1 cu care Guvernul a venit săptămâna trecută. În varianta 1 a Guvernului, valoarea salariului minim se baza pe corectarea actualului salariu minim cu rata inflaţiei în octombrie 2019 raportat la 2018 şi la creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată în 2018 raportată la 2017 şi ducea la valoarea de 2.230 de lei. 
 
Propunerea noastră presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflaţiei medie anuală, nivel estimat pe 2020, cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată nivel estimat 2020 raportat la 2019 şi corectat cu jumătate din rata de creştere a salariului real 2020 pe 2019, care duce la o altă valoare, de 2.284 lei, deci e o diferenţă în brut de aproape 54 de lei.
 
Urmează ca în cursul anului viitor, o dată cu alte măsuri pe care le-am propus astăzi Guvernului, în momentul în care vom discuta despre salariul minim din 2021, să vedem în ce măsură prognozele pe care ne-am asumat acest salariu minim au fost realizate, iar în situaţia în care prognozele nu au fost atinse vom face în primul rând o corecţie pentru ceea ce nu am atins ca obiective anul acesta prin estimarea noastră, plus corecţiile care se impun pentru anul care urmează, pe baza prognozelor pentru anul 2021", a declarat marţi preşedintele organizaţiei sindicale, Dumitru Costin, la finalul discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.
 
Acesta a precizat că prim-ministrul Ludovic Orban i-a răspuns că va reflecta asupra propunerii transmise de Blocul Naţional Sindical.

„Patronatele susţin în cea mai mare parte propunerea noastră. În ceea ce priveşte sindicatele, au venit cu nişte propuneri pe care le analizăm dar ele vor sta mai degrabă la baza discuţiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anului viitor pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili creşterea salariului minim. Am reţinut dorinţa unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmează. Sigur, de multe ori prognozele... vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe prognoza de creştere economică de 5,5% şi în realitate, creşterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%” a spus Orban.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: