Sindicatele resping categoric propunerea de îngheţare a sporurilor şi blocarea angajărilor din sectorul public. Ce revendică sindicaliştii

Sindicatele resping categoric propunerea de îngheţare a sporurilor şi blocarea angajărilor din sectorul public. Ce revendică sindicaliştii

Valer Suciu, preşedintele FNSA

Sindicatele din Administraţie (FNSA) au trimis Guvernului, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii o scrisoare deschisă prin care cer eliminarea urgentă a prevederilor care propun plafonarea indemnizaţiilor şi sporurilor, componente ale salariului brut al bugetarilor, dar şi blocarea angajărilor, compensarea orelor suplimentare doar prin zile libere.

În scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrului Muncii, Marius Budăi, preşedintele sindicatului FNSA, Valer Suciu, arată că sindicatele afiliate Cartel Alfa resping „în mod categoric modificările şi derogările propuse, privind: - compensarea numai cu timp liber a orelor suplimentare (fără posibilitatea acordării sporului salarial); - interdicţia de a acorda în anul 2019 – tichete cadou, premii, indemnizaţie de hrană şi indemnizaţie de vacanţă, drepturi prevăzute de Legea de salarizare a personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017”. 
 
Redăm integral comunicatul:
 
FNSA respinge categoric aceste interdicţii absolute în administraţia publică locală, cu precădere în condiţiile în care există fonduri în bugetele locale, ori există venituri proprii ale instituţiilor publice, pentru plata acestor drepturi salariale. 
 
Menţionăm că proiectul de act normativ prevede acordarea indemnizaţiei de hrană personalului din învăţământul superior, exclusiv din fonduri proprii ale universităţilor de stat. 
 
Solicităm în mod explicit ca aceasta posibilitate să fie lăsată şi instituţiilor din administraţia publică locală şi tuturor instituţiilor care realizează venituri proprii, în caz contrar măsura fiind clar discriminatorie şi nejustificată. În administraţia publică locală, drepturile salariale sunt oricum limitate prin art. 11 alin. (4). 
 
Mai mult, s-a stabilit în mod expres că “numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2019 se stabileşte de către ordonarorii de credite... astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială, acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget”, astfel posibilitatea acordării drepturilor mai sus-menţionate din venituri proprii ale instituţiilor publice locale ce realizează astfel de venituri, nu va impieta asupra bugetului de stat, dimpotrivă, acordarea acestor drepturi salariale va contribui la acesta prin plata impozitelor şi contribuţiilor aferente!
 
- suspendarea ocupării prin concurs sau examen a postruilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice: menţionăm că măsura este inutilă, cu impact public, iar limitarea nejustificată, în condiţiile în care numărul maxim de postrui care se finanţează în anul 2019 ... se stabileşte oricum astfel încât să se asigure plata integral a drepturilor salariale, cu încadrarea în chletuielile de personal aprobate în buget. (art 11 din proiectul de OUG)”.
 
Reglarea necesarului de personal şi a posibilităţii ocupării posturilor vacante se face implicit, prin încadarea în cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinaţie. 
 
Reiterăm, în acest context, o solicitare constantă a FNSA, şi anume, legiferarea interdicţiei cumulului pensiei cu salariul la stat, măsură mult mai echitabilă şi coerentă decât blocarea posturilor! - modificarea regimului fiscal aplicabil indemnizaţiei de hrană şi indemnizaţiei de vacanţă prevăzute de art 153/2017, prin introducerea acestora în categoria veniturilor pentru care se va reţine atât impozit pe venit, cât şi contribuţii sociale, va diminua substanţial cuantumul net al acestora şi implicit veniturile reale ale salariaţilor, contrar pe de-o parte declaraţiilor politice şi programului de guvernare, şi pe de altă parte contrar noţiunii juridice şi rolului acestor drepturi de asigurare a hranei, respectiv de refacere a capacităţii de muncă a salariaţilor. 
 
„Prin prezenta solicităm eliminarea sau modificarea imediată a acestor prevederi din proiectul de ordonanţă, în vederea asigurării unui cadru legislativ în concordanţă cu principiile constituţionale privind dreptul la remunerarea muncii, autonomiei locale şi descentralizării administraţiei publice locale şi nu în ultimul rând, în concordanţă cu principiile Legii nr. 153/2017”, se arată în scrisoarea semnată de Valer Suciu, preşedintele FNSA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: