Sindicate: Liderii europeni s-au angajat să promoveze salarii corecte şi să combată sărăcia

Sindicate: Liderii europeni s-au angajat să promoveze salarii corecte şi să combată sărăcia

Summit Social Portugalia

Sindicatele afiliate Cartel Alfa au anunţat că liderii europeni s-au angajat să promoveze salarii corecte şi să combată sărăcia, aceste decizii luate în cadrul Summitului Social din Portugalia fiind „un rezultat important”, a cărui transpunere depinde însă de „voinţa politică”.

„Un rezultat important astăzi, la Summitul Social de la Porto. Liderii Europeni s-au angajat:
 
- să reducă inegalităţile, să promoveze salarii corecte şi să lupte împotriva sărăciei şi discriminării
 
- să atingă noi obiective UE pentru creşterea ocupării forţei de muncă şi a formării profesionale şi pentru reducerea sărăciei
 
- să recunoască Pilonul European al Drepturilor Sociale drept element fundamental al redresării post-pandemie
 
Acestea sunt desigur declaraţii şi depinde mult de voinţa politică de a le transpune cu adevărat în măsuri cu impact pentru cetăţeni. Acest angajament este însă important, mai ales că urmează în curând votul în Parlamentul European asupra proiectului de Directivă privind salarii minime echitabile şi negocieri collective”, au transmis sindicaliştii Cartel Alfa.
 
Potrivit acestora, un alt element esenţial şi de impact agreat în cadrul Summitului de la Porto este faptul că ”liderii europeni au fost de acord să privească dincolo de PIB ca singura măsură a succesului economic şi să treacă la o abordare care să acorde prioritate bunăstării oamenilor”.
 
”Sindicatele şi organizaţiile patronale europene au convenit asupra unui set de 14 măsuri privind bunăstarea socială, economică şi de mediu concepute pentru a completa PIB-ul. Aceşti indicatori vor oferi o reprezentare mai bună a performanţelor economice ale unei ţări şi a modului în care aceasta se raportează la bunăstarea cetăţenilor săi.
 
Creşterea PIB nu înseamnă neapărat şi creşterea bunăstării cetăţenilor! În România ştim asta foarte bine, după ani la rănd în care ţara noastră a fost tigrul Europei, cu creşteri economice record, timp în care cetăţenii săi au rămas la fel de precari”, au mai transmis sindicaliştii.
 
Şefii de stat şi de guvern care au participat, în perioada 7-8 mai, la Summitul Social, au agreat ”Declaraţia de la Porto”, document care stabileşte agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările