Se extinde termenul în care ANAF nu percepe dobânzi şi penalităţi

Se extinde termenul în care ANAF nu percepe dobânzi şi penalităţi

FOTO Mediafax

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul a extins până la data de 25 iunie termenul până la care obligaţiile fiscale neachitate pe perioada stării de urgenţă nu sunt considerate restante şi nu se acumulează pentru ele dobânzi şi penalităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunt câteva prorogări de termene, pentru că a fost Ordonanţa 29 şi multe dintre termene expirau în 15 iunie. Am extins până la 25 iunie, când este zi normală de plată şi se lucrează cu Fiscul”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Surse oficiale au declarat pentru profit.ro că termenele respective sunt cele referitoare la calculul accesoriilor şi la demararea executorii silite.

Ce prevede ordonanţa 29

„Art. VII. - (1) Pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de prezentul articol nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligaţii fiscale restante.

(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale.

(4) Măsurile fiscale prevăzute la alin. (1) - (3) încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.”

Cum starea de urgenţă s-a încheiat pe 15 mai, termenul de 30 de zile de la care încetau aceste măsuri era 15 iunie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: