Schema de ajutor pentru corporaţii şi holdinguri, doar pentru cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro

Schema de ajutor pentru corporaţii şi holdinguri, doar pentru cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a supus aprobării Guvernului proiectul de act normativ cu ajutorul cărora marile companii vor primi ajutoare de stat similare celor acordate prin IMM Invest.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Astăzi vom prezenta în primă citire schema, memorandumul în şedinţă de Guvern şi la şedinţa următoare va trebui să o şi aprobăm. Un plafon maxim de 8 miliarde lei în această schemă, se vor califica companii care au cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro şi sistemul va fi de garantare până la 80 la sută din credite, tot pe o perioadă de şase ani, dar cu subvenţia dobânzii nu mai mult de 50 la sută”, a spus Florin Cîţu.
 
„Se vor califica firme cu cifra de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro. A fost notificată Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, iar schemele vor fi negociate şi vor fi asemănătoare IMM Invest”, a adăugat ministrul.
 
Întrebat de premierul Ludovic Orban dacă împrumuturile acordate de bănci pentru marile companii au drept scop majorarea capitalului de şi investiţiile, ministrul Finanţelor a răspuns afirmativ.
 
Înfiinţarea unei astfel de scheme de ajutor a fost vehiculată pentru prima dată la data de 4 mai, de Ionel Dancă.
 
„Suntem în situaţia în care este nevoie de măsuri active pentru reluarea producţiei industriale în zona de mari de companii dar şi în zona de servicii. Prima noastră grijă a fost la debutul crizei să asigurăm măsurile necesare astfel încât companiile care îşi întrerup activitatea să poată beneficia de un ajutor pentru angajaţii pe care îi vor disponibiliza temporar în această perioadă şi am făcut acest lucru într-un timp foarte scurt” a declarat Ionel Dancă. 
 
Acesta a precizat că, pe lângă programul IMM Invest, care are „facilităţi extrem de generoase” pentru companii, guvernul are discuţii frecvente „cu toate industriile afectate” pentru a identifica „măsuri punctuale, sectoriale”, el spunând că a fost eliminat impozitul specific pentru industria HoReCa pentru perioada în care activitatea este suspendată în turism. 
 
Dancă a declarat că autorităţile au în vedere măsuri similare celor adoptate prin programul IMM Invest şi pentru companiile mari.
 
„Noi vrem să extindem măsura programului IMM Invest pentru companiile mari şi avem o schemă similară în pregătire prin intermediul Eximbank de oferire a unor credite cu garanţii de stat şi în aceleaşi condiţii, cu dobânzi subvenţionate. Acest program este deja în elaborare la nivelul Guvernului şi la nivel de aprobare la nivelul Comitetului de garanţii al Eximbank” a afirmat şeful Cancelariei premierului.
 
Dancă a mai menţionat că guvernul doreşte stimularea întoarcerii la muncă prin transformarea măsurii de şomaj tehnic într-o măsură de sprijin pentru plata celor care revin la serviciu în perioada următoare.
Sunt în pregătire scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri , dar se au în vedere scheme de investiţii în zona autorităţilor publice locale şi centrale şi pentru marile proiecte de infrastructură. 
 
„Este un mare semn de întrebare ceea ce se va întâmpla în continuare, este o criză economică foarte atipică, Este pur şi simplu o pană de curent în economia mondială” a conchis Dancă.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările