Românii, cei mai săraci dintre europeni. Cum arată clasamentul Băncii Centrale a Danemarcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

România se află pe ultimul loc într-un clasament european al averii financiare nete, realizat de banca centrală a Danemarcei, sub Slovacia, Bulgaria şi Polonia, transmite Bloomberg.

Gospodăriile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, potrivit unei analize efectuate de banca centrală a ţării, pe când cele din România se plasează la polul opus, cu doar 10.700 de euro în active financiare.

Averea financiară reprezintă diferenţa între activele financiare şi pasive. Între active intră depozitele constituite de gospodării şi activele legate de pensii. Topul realizat surprinde prin faptul că Bulgaria, considerată cea mai săracă economie europeană, este foarte apropiată de Polonia, cea mai puternică economie est-europeană. Bulgarii, în schimb, au cele mai mici pasive, ca şi românii, de altfel. Cehia şi Ungaria sunt ţările est-europene cu cele mai bune poziţii.

Familiile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, deţinând cel mai ridicat volum de cash şi economii pentru pensie, relevă datele preluate de Bloomberg.

Din punct de vedere al locuitorilor, danezii deţin active financiare de aproximativ 1,3 milioane de coroane (208.000 de dolari), mai mult decât dublul mediei UE, potrivit calculelor realizate de banca centrală daneză pe baza datelor BCE şi Eurostat. Suma rezultă în urma scăderii datoriilor.

Record mondial la capitolul dobânzi negative

Danemarca se situează pe primul loc în clasamentul realizat de banca centrală, urmată fiind de Olanda, Suedia, Luxemburg şi Belgia. Danezii ocupă şi prima poziţie în topul activelor financiare deşi băncile din această ţară transferă în număr din ce în ce mai mare dobânzile negative adoptate de banca centrală către deponenţi.

Danemarca deţine recordul mondial la capitolul dobânzi negative după ce banca sa centrală le-a impus în 2012 pentru a controla cursul de schimb.

Camilla Poulsen, economist în cadrul Nykredit Wealth Mana¬gement din Copenhaga, spune că poziţia de top deţinută de Dane¬marca are în mare măsură legătură cu deciziile luate cu decenii în urmă privind introducerea de programe de economii pentru pensie care încep odată cu angajarea.

Poulsen, în vârstă de 50 de ani, arată că ea însăşi a început să economisească, deşi cu reticenţă, la vârsta de 19 ani.

Datoria danezilor este pe locul doi în UE

Gospodăriile daneze mai deţin însă un record: se numără printre cele mai îndatorate din Europa, cu credite în mare parte ipotecare. Potrivit datelor băncii centrale, datoriile pe cap de locuitor se situează în jurul a 560.000 de coronae, pe locul al doilea doar după Luxemburg.

Totuşi, 86% din datoriile respective au garanţii care nu sunt incluse în calculul avuţiei gospodăriilor, arată banca centrală. Între timp, preţurile locuinţelor se situează la maxime record.

În realizarea clasamentului, banca centrală daneză avertizează că în compararea avuţiei financiare nete la nivel de ţări trebuie să se ţină cont, printre altele, de faptul că ar putea exista o diferenţă în ceea ce priveşte impozitarea activelor financiare, ca de exemplu pensiile.

Potrivit raportului Global Wealth 2020, realizat de Credit Suisse în luna iunie a acestui an, avuţia netă a gospodăriilor româneşti a urcat cu 4,1%, de la circa 730 miliarde de dolari în 2019, la 761 miliarde de dolari, anul trecut. În medie, averea netă per adult a crescut cu 4,8%, la 50.009 dolari, de la 47.721 dolari în decembrie 2019. Cea mai mare parte a averii (40.702 dolari) este reprezentată de active non-financiare. 

Datoria per adult s-a majorat de la 2.995 de dolari la 3.178 de dolari.  În ceea ce priveşte distribuţia avuţiei private, peste o treime dintre românii adulţi (32,1%) au o avere mai mică de 10.000 de dolari, 58,5% au o avere estimată între 10.000 şi 100.000 de dolari, 9,1% între 100.000 şi 1 milion de dolari, iar 0,3% au averi de peste 1 milion de dolari.

La nivel global, avuţia netă a crescut cu 7,4% (28,7 trilioane dolari) în 2020, până la 418,3 trilioane de dolari, în timp ce averea medie per adult a urcat cu 6%, la 79.952 de dolari, un nou maxim record.

Numărul milionarilor în dolari a depăşit, în premieră, 1% din populaţia adultă a lumii, ajungând la 56,1 milioane de persoane (1,1% din populaţia adultă) la finele anului 2020. La polul opus, aproape 2,9 miliarde de persoane (55% din totalul adulţilor) au averi mai mici de 10.000 de dolari, potrivit raportului. În ceea ce priveşte românii milionari în dolari, numărul lor a crescut de la 15.982 persoane în 2018, la 31.703 persoane în 2019 şi la 47.000 de persoane în 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite