România avea la jumătatea anului a treia cea mai mică datorie publică din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria guvernamentală a României a scăzut cu 218 de milioane de lei în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni şi a coborât la 248,3 miliarde de lei (38,5% din PIB), fiind a treia cea mai mică datorie publică raportată la PIB din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Faţă de trimestrul al doilea din anul trecut, datoria de stat a României a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, de la 38,8% din PIB. Emisiunile de obligaţiuni şi certificate reprezentau 26,1% din PIB la finele lunii iunie, împrumuturile de stat 11,7% din PIB, iar numerarul şi depozitele 0,7% din PIB.

Datoria guvernamentală a statelor din UE a crescut cu aproximativ 217,5 miliarde euro în al doilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului, la 11.930 de miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB. 

Împrumuturile interguvernamentale, pe fondul crizei financiare, reprezentau 1,8% din totalul datoriei de stat din UE. 

Cele mai ridicate grade de îndatorare la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an au fost înregistrate în Italia (133,8% din PIB), Portugalia (129,4%) şi Irlanda (116,16%).

La polul opus, cele mai scăzute datorii raportate la PIB au fost consemnate de Estonia (10,5% din PIB), Luxemburg (23,1%) şi România (38,5%).

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o datorie publică de 2.154 miliarde euro (75,4% din PIB), în scădere de la 2.147 miliarde euro la finele primului trimestru.


Mai puteţi citi:

Portofel electronic pentru bonurile de masă. Ce avantaje şi dezavantaje au tichetele eliberate pe card. Beneficiarii de tichete electronice nu vor mai trebui să plătească diferenţe în bani la cumpărarea produselor, dar nici nu vor putea retrage numerar de pe cardurile speciale.

Ponta: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie, în baza unei ordonanţe de urgenţă deja redactate de către Ministerul Finanţelor, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

Cum pot bogaţii să pună piedică Fiscului în controlul averilor. Ministerul Finanţelor a publicat Carta drepturilor şi obligaţiilor pentru bogaţii ale căror averi sunt verificate de Fisc, iar documentul conferă persoanelor respective dreptul de a fi anunţate cu 15 zile înainte de începerea inspecţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite