România importă masiv gaze naturale vineri, deşi în urmă cu două zile exporta pe relaţia cu Ungaria

România importă masiv gaze naturale vineri, deşi în urmă cu două zile exporta pe relaţia cu Ungaria

Riomânia importă masiv gaze naturale vineri, deşi în urmă cu două zile exporta masiv pe relaţia cu Ungaria, pentru prima dată în ultimii doi ani, arată datele Transgaz.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, importurile de gaze ale României se ridicau vineri la 20% din consumul naţional, în contextul în care OMV Petrom a oprit mai multe instalaţii de la hub-ul de gaze Hurezani, unde se află principala staţie de tratare a gazelor din ţară.
 
Astfel, potrivit site-ului Transgaz, vineri la ora 14:00 în sistemul naţional de gaze erau 25,2 milioane de metri cubi pe zi, din care 19,4 milioane de metri cubi producţie internă şi 5,8 milioane de metri cubi din import.
 
Ponderea importurilor (20% din total) este foarte mare, având în vedere că, în timpul verii, producţia internă acoperă de regulă consumul ţării.
 
Potrivit surselor Agerpres, situaţia se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalaţiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din ţară, lucrări care vor dura câteva zile.
 
"De acolo vin în mod normal circa 5-6 milioane de metri cubi pe zi, iar acum vin aproximativ 2,5 milioane de metri cubi pe zi", au arătat sursele menţionate.
 
AGERPRES a solicitat un punct de vedere companiei OMV Petrom, pe care îl vom publica de îndată ce îl vom primi.
 
Astfel că producţia este compensată cu importuri prin trei puncte de interconectare: Isaccea (200.000 de metri cubi pe oră), Giurgiu (54.000 de metri cubi pe oră) şi Csanadpalota (34.000 de metri cubi pe oră).
 
Aceasta în contextul în care, zilele trecute, România era chiar un exportator de gaze, transportând gaze peste graniţă, în relaţia cu Ungaria, pentru prima dată în ultimii doi ani.
 
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMV Petrom, hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.
 
În 2018, producţia din zăcămintele conectate la hub-ul centralizat de tratare a gazelor Hurezani s-a ridicat la 1,5 miliarde metri cubi, adică aproximativ 15% din producţia totală de gaze a ţării. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările