Răzvan Cuc: Finanţarea Autostrăzii Sibiu Piteşti a fost suspendată din cauza unor gândaci DOCUMENT

Răzvan Cuc: Finanţarea Autostrăzii Sibiu Piteşti a fost suspendată din cauza unor gândaci DOCUMENT

Harta variante traseu Autostrada Sibiu - Piteşti. Foto Arhiova Adevărul

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a dovedit duminică, cu documente, că finanţarea Autostrăzii Sibiu – Piteşti a fost suspendată de Comisia Europeană din cauza unor gândaci şi broaşte, pentru care România a primit încă din 2018 Acordul de Mediu.

„Observ că Guvernul incompetent mimează transparenţa şi profesionalismul!
 
Dacă erau sinceri şi transparenţi, întreb şi eu pentru românii care îşi doresc această autostradă, de ce nu fac publică această notificare transmisă de Comisia Europenă? Să vedem şi noi ce conţine scrisoarea!
 
Nu este nicio problemă. O voi arăta eu, românilor!!!
 
 
Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanţarea este suspendată!
 
În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac şi unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă.
 
Repet Sibiu-Piteşti are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!!!!
 
O să le explic eu PNL-istilor câteva lucruri despre Autostrada Sibiu-Piteşti. Acordul de Mediu este obtinut din anul 2018. Acesta a fost lecturat de consultantul UE JASPERS, imediat după obţinere şi nu au fost observaţii. În baza acestui Acord de Mediu s-au lansat 3 procedurii de achiziţie publică şi nu au existat observaţii de la Consultantul UE JASPERS sau de la Comisie. Acum, după 12-13 luni de la obţinerea Acordului de Mediu şi după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanţare în baza unor observaţii pe Acordul de Mediu - cam ciudat aş spune!!! Asta văd că nu e nicio problemă pentru Guvernul iresponsabil Orban, pentru că acesta face doar şedinţe foto, pentru “Book-ul” propriu, la Bruxelles.
 
Nu vreau să cred că aţi “omorât “ Autostrada Marii Unirii şi veţi lasă să se irosească şi Autostrada Sibiu - Piteşti”, a scris Cuc pe pagina sa de Facebook.
 
În documentul remis României, datat 23 decembrie 2019, se menţionează că ţara noastră are termen de două luni pentru a aduce clarificări, iar dacă acestea sunt considerate insuficiente, Comisia Europeană va refuza finanţarea.
 
Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc a declarat, sâmbătă, că finanţarea pentru autostrada Sibiu-Piteşti este suspendată de către Comisia Europeană din cauza unor probleme de mediu, iar Guvernul refuză să spună ceva despre subiect.
 
În replică, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, afirmă că proiectul nu este blocat, iar Comisia a solicitat o serie de clarificări privind impactul autostrăzii asupra mediului. 
Pentru a fi suspendată finanţarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către CE, lucru care nu s-a întâmplat până acum, afirmă Lucian Bode.
 
Ulterior, deputatul USR Cătălin Drulă a cerut Guvernului să publice scrisoarea de observaţii a Comisiei Europene şi să vină cu detalii despre cum va fi obţinută finanţarea europeană pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Deputatul afirmă că reacţia lui Răzvan Cuc cu privire la acest subiect este ”tupeu neruşinat”, în condiţiile în care aplicaţia de finanţare a fost depusă pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus chiar de acesta. În plus, Drulă susţine că nici reacţia Guvernului nu este potrivită. ”Problemele reclamate în scrisoare, privind ariile Natura 2000, sunt probleme de fond”, susţine Drulă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: