Raport ONU: Oamenii folosesc prea mult nisip. Ce industrii sunt afectate în lipsa lui

Raport ONU: Oamenii folosesc prea mult nisip. Ce industrii sunt afectate în lipsa lui

Foto CNBC

Un raport realizat de ONU arată că oamenii din întreaga lume folosesc prea mult nisip, aceasta fiind a doua cea mai importantă materie primă după apă, lipsa nisipului afectând unele dintre cele mai importante industrii la nivel global.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Întreaga noastră societate este construită pe nisip. Este cea mai consumată materie primă din lume după apă şi un ingredient esenţial pentru viaţa noastră de zi cu zi.
 
Nisipul este substanţa principală utilizată în construcţia de drumuri, poduri, trenuri de mare viteză şi chiar proiecte de regenerare a terenurilor. Nisipul, pietrişul şi stânca zdrobite împreună sunt topite pentru a face sticla utilizată în fiecare fereastră, ecran de computer şi telefon inteligent. Chiar şi producţia de cipuri de siliciu foloseşte nisip”, scrie CNBC citând un raport al ONU.
 
Oamenii folosesc atât de mult nisip în prezent - peste 4 miliarde de tone de ciment anual potrivit ONU, încât nisipul riscă să devină o raritate, mai ales că nici natura nu ne mai ajută, odată cu creşterea continuă a nivelului oceanului planetar.
 
În plus, oricât nisip conţin deşerturile lumii în frunte cu Sahara, el nu ne ajută pentru că nu este potrivit pentru construcţii. În aceste condiţii, experţii avertizează că o criză a nisipului va fi una dintre principalele provocări ale secolului 21.
 
Elena Preda, lector universitar doctor la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, a declarat pentru Digi24 că deşi pare o resursă pe care o întâlnim oriunde, există o presiune imensă pe această resursă, nisipul, care face parte din categoria mineralelor pentru construcţii.
 
Utilizarea nisipului este foarte largă, iar exploatarea acestuia se bazează pe identificarea unor depozite deja existente şi depinde foarte mult de investiţiile în cartografiere, prospecţiuni şi explorare.
 
Este o presiune extraordinară pe această resursă. Dincolo de nivelul la care se află această resursă, exploatarea nisipului constituie o problemă cu care ne confruntăm, în special din punct de vedere al mediului, pentru că zonele din care se exploatează sunt situate în apropierea centrelor de creştere urbană sau industrială, tocmai pentru a minimiza costurile de transport, care sunt foarte importante în cadrul acestei industrii.
 
Este nevoie de o regândire, de o strategie din punct de vedere al exploatării acestei resurse, pentru a identifica zonele cele mai potrivite şi pentru a nu crea dezechilibre suplimentare în cazul exploatării.
 
Există studii, preocupări din punct de vedere al cercetării şi al dezvoltării pentru găsirea de materiale alternative pentru construcţii. De asemenea există şi posibilitatea reciclării, pentru că economia circulară trebuie să ajungă să preia şi să refolosească o parte din resurse, fără să le mai arunce, să le considerăm deşeuri.
 
În cazul mineralelor de construcţii aceasta este o provocare – reciclarea – tocmai datorită volumului mare al agregatelor provenite de la construcţii vechi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările