Proiecte de lege populiste adoptate pe repede-înainte. Mediul de afaceri: Populismul poate costa mai mult decât criza

Proiecte de lege populiste adoptate pe repede-înainte. Mediul de afaceri: Populismul poate costa mai mult decât criza

FOTO Inquam Photos / George Călin

Confederaţia Patronală Concordia critică iniţiativele legislative pentru amânarea chiriilor, utilităţilor şi plafonarea preţului la alimente care trec pe repede-înainte prin Parlament, afirmând că „populismul poate costa mai mult decât criza”.

Concordia afirmă că sectoare vitale ale economiei româneşti pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat în grabă de Parlamentul României, fără un dialog cu Guvernul, autorităţile de reglementare, patronate şi sindicate.

Membrii Confederaţiei Patronale Concordia afirmă că înţeleg situaţia excepţională în care ne găsim şi nevoia unor măsuri, de asemenea, excepţionale, dar afirmă acestea trebuie luate în urma unei minime analize. În caz contrar, un ajutor temporar se poate transforma într-o criză prelungită în ani de zile pentru noi toţi, consumatori şi producători deopotrivă.

Multe dintre iniţiativele legislative care se vor afla pe agenda Camerei Deputaţilor au fost adoptate de Senat în 24 de ore, deşi reglementează masiv zone esenţiale pentru viaţa cetăţenilor şi a consumatorilor: utilităţile, telecomunicaţiile, mâncarea, medicamentele, chiriile şi creditele. Rezultatul combinat al tuturor acestor iniţiative poate crea distorsiuni atât de mari la nivelul economiei naţionale încât ea să înceteze să mai funcţioneze ca o economie liberă, afirmă reprezentanţii Concordia.

„Trebuie să decidem cu chibzuinţă dacă nu cumva este prea mare costul pe termen lung al măsurilor pe termen scurt şi asta în condiţiile în care suntem convinşi că Parlamentul şi Guvernul, împreună cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de măsuri pentru criza COVID-19 care să fie şi coerent şi suficient pentru industriile cele mai afectate, fără a risca falimentul unor industrii sau a împinge povara de la o industrie la cealaltă, într-un domino”, spun ei. 

Concordia consideră că în clipa de faţă accentul trebuie pus pe următoarele măsuri:

·        Sprijinirea angajaţilor prin măsurile de şomaj tehnic şi prin rafinarea suplimentară a acestora. O idee propusă de mediul de afaceri este introducere unui sistem de muncă flexibil (ex. modelul german), adică o combinaţie între reducerea programului de lucru şi şomajul tehnic, o idee pe care suntem gata să o discutăm cu sindicatele şi cu Guvernul.

 

·        Diversificarea măsurilor pentru sprijinirea industriilor care în clipa de faţă sunt închise aproape complet şi care suferă foarte tare. Am dori ca împreună cu Guvernul şi cu Parlamentul să lucrăm la diversificarea instrumentelor financiare care vor permite subvenţionarea companiilor viabile din aceste industrii şi care au nevoie de acces la finanţare pentru a trece peste această perioadă dificilă. O avalanşă de măsuri necoordonate şi care uneori vin în contradicţie cu cele deja anunţate sporesc lipsa de predictibilitate într-o măsură care riscă să blocheze şi mai tare economia.

Concordia avertizează că aceste măsuri pot genera importante efecte negative pentru sectoare critice ale economiei şi au potenţialul de a destabiliza siguranţa alimentară, siguranţa alimentării cu energie şi a telecomunicaţiilor, precum şi stabilitatea instituţiilor financiare:

  • Amânarea plăţii utilităţilor şi serviciilor de telecomunicaţii poate avea un impact semnificativ în aceste industrii şi în cele care depind de ele. Valoarea facturilor de utilităţi şi telecomunicaţii care se cere a fi amânată se ridică la câteva sute de milioane de euro şi aceste industrii nu au cum să suporte acest cost fără sprijin din partea statului. Asigurarea aprovizionării cu electricitate şi servicii de telecomunicaţie este esenţială în orice moment, dar mai ales în această perioadă.
  • În cazul plafonării preţului la alimente şi medicamente, experienţa istorică a secolului XX ne arată că plafonarea preţurilor este cel mai adesea o reţetă pentru penurie şi are mereu efecte contrare celor urmărite de legiuitor. Credem că se impune de urgenţă o discuţie cu doi membri importanţi ai Concordia, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ - din care face parte Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România împreună cu organizaţiile relevante ale producătorilor de produse alimentare. Nu există niciun motiv pentru care preţurile să fie plafonate prin lege şi nu avem niciun semnal că aceste preţuri au crescut în ultima vreme dincolo de limitele unei situaţii în care cererea globală pentru anumite produse a explodat. În această perioadă, cei vizaţi au fost în permanentă legătură cu autorităţile abilitate – Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru buna desfăşurare a activităţilor comerciale.
  • În cazul sistemului financiar-bancar considerăm că deciziile trebuie luate doar în urma unor discuţii cu Banca Naţională a României pentru a avea o imagine a efectelor sistemice pe care le au măsurile propuse şi în strânsă coordonare şi cu Guvernul care a adoptat deja măsuri în acest sens. Impunerea de soluţii generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populaţia, companiile şi în niciun caz revenirea economică viitoare. Este nevoie de echilibru şi raţiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat. Astfel, orice măsuri de suport trebuie bine evaluate astfel pe de o parte să gestionăm optim resursele disponibile, iar pe de altă parte măsurile de susţinere implementate pentru afaceri şi populaţie să fie bine direcţionate şi corelate cu nevoia de a păstra întreaga economie funcţională, riscând altfel să nu aibă efectele scontate, ci chiar contrare pentru clienţii bancari (companii şi consumatori) şi economie.

Este un precedent foarte periculos ca asemenea măsuri să fie adoptate fără o discuţie prealabilă cu industriile afectate care împreună reprezintă o bucată semnificativă a economiei naţionale şi care sunt critice în aceste momente pentru asigurarea serviciilor şi produselor de bază pentru cetăţeni, afirmă Concordia, care aminteşte cu această ocazie că proiectele de lege au fost dezbătute şi votate în absenţa unui aviz al Consiliului Economic şi Social, organ consultativ de dialog civic, care reflectă atât poziţia angajaţilor, cât şi pe cea a angajatorilor.

„Dialogul social şi transparenţa decizională nu trebuie suspendate, pentru că ele reprezintă garanţii ale funcţionării normale a statului de drept şi a unei Românii normale, moderne şi unite în a lua cele mai bune măsuri pentru cetăţenii săi. Oricât de dificil uneori, dialogul nu poate lipsi şi măsurile din această perioadă trebuie agreste şi explicate altfel existând riscul să se piardă încrederea guvernanţi, industrie şi societate tocmai în momentul în care este esenţială”, conchid patronatele. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările