Prima reacţie a ASF, după ce a pierdut procesul cu fosta şefă NN Pensii, în scandalul naţionalizării Pilonului II

Prima reacţie a ASF, după ce a pierdut procesul cu fosta şefă NN Pensii, în scandalul naţionalizării Pilonului II

Autoritatea de Supraveghere Financiară FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pierdut procesul cu fosta şefă a NN Pensii, Raluca Ţintoiu, pe care a amendat-o şi i-a interzis să mai ocupe 10 ani o funcţie similară, potrivit unei decizii ale Înaltei Curţi. Iată prima reacţie a instituţiei, care va trebui să plătească şi daune morale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu comentăm decizia instanţei. Pentru ASF decizia este executorie”, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un răspuns pentru „Adevărul”.

În aprilie 2017, ASF i-a aplicat Ralucăi Ţintoiu o amendă de 100.000 de lei, i-a retras autorizaţia pentru funcţia de director general al NN Pensii şi i-a interzis să se mai angajeze timp de 10 ani pe o funcţie similară în România şi în Uniunea Europeană.

Sancţiunea a venit după ce NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România, a transmis clienţilor o informare despre existenţa în spaţiul public a unor discuţii privind o eventuală decizie de naţionalizare a Pilonului II şi recomanda acestora să se informeze.

În octombrie 2018, Raluca Ţintoiu a obţinut o primă victorie la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis anularea amenzii şi reautorizarea ca director general al administratorului de pensii, cât şi obligarea ASF să-i plătească şi 1.000 euro ca daune morale.

Decizia CAB a fost atacată cu apel de ASF, dar cererea a fost respinsă vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia ÎCCJ: „Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocată de recurenta-pârâtă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge recursul formulat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca lipsit de interes. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 noiembrie 2020”. 

Cine a votat pentru sancţionarea NN Pensii

Toţi membrii consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au votat pentru sancţionarea istorică a NN Pensii, în scandalul posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii, a recunoscut în 2019 Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii la acea vreme.

La acea vreme, consiliul ASF era format din Mişu Negriţoiu (preşedinte), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte), Ion Giurescu (vicepreşedinte), Gabriela Boca (membru neexecutiv), Gheorghe Marcu (membru neexecutiv), Albin Biro (membru neexecutiv), Dan Armeanu (membru neexecutiv). La şedinţa în care s-a decis sancţionarea NN Pensii au participat cinci membri ai consiliului din opt.

În prezent, dintre aceştia, doar Dan Armeanu se mai regăseşte în componenţa consiliului ASF, având funcţia de vicepreşedinte pentru Sectorul Sistemului de Pensii Private.

Citeşte şi: 

Fosta şefă NN Pensii, dată afară şi amendată pentru că a avertizat că Pilonul II ar putea fi naţionalizat, a câştigat definitiv procesul împotriva ASF

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările