Preţul petrolului a atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimii şapte ani

Preţul petrolului a atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimii şapte ani

Foto Shutterstock

Preţurile petrolului au atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimele şapte ani, în actualul context cu tulburările politice globale ce au provocat îngrijorări cu privire la oferta insuficientă.

Contractele futures pentru petrolul Brent, preţ de referinţă la nivel internaţional, au crescut cu 1.1%, ajungând la 94.34 dolari pe baril. Acesta este un nou maxim al sesiunii după ce cel mai înalt nivel al preţului pe baril a fost atins în 2014, 91.70 dolari, relatează news.ro. 

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, preţ de referinţă la nivelul SUA, au crescut  cu 0.6% până la 87.12 dolari pe baril.

Este a şasea creştere săptămânală consecutivă pentru contractele de referinţă. Creşterea preţurilor se datorează mai multor factori. Printre aceştia se numără problema creşterii producţiei principalilor producători din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol. dar şi reacţia pieţei la atacurile asupra Emiratelor Arabe Unite ale grupului Houthi. 

Cel mai important factor care influenţează, în prezent, creşterea preţului pe barilul de petrol are loc pe fondul posibilului conflict militar ce ar putea avea loc pe teritoriul Ucrainei. Un asalt al ruşilor ar putea perturba întreaga piaţă energetică din Europa, din cauza lipsei de furnizare a gazelor naturale.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările