Preşedintele, solicitat să intervină în liberalizarea pieţei de energie electrică. Asociaţie: Milioane de consumatori vor plăti incorect facturi mai mari

Preşedintele, solicitat să intervină în liberalizarea pieţei de energie electrică. Asociaţie: Milioane de consumatori vor plăti incorect facturi mai mari

Klaus Iohannis foto presidency.ro

Asociaţia Energia Inteligentă a înaintat o petiţie către preşedintele Klaus Iohannis prin care îi solicită intervenţia în sprijinul consumatorilor, ca aceştia să beneficieze de un preţ corect la energie electrică, în contextul liberalizării pieţei de la 1 ianuarie 2021.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia susţine că au trecut 25 de zile de la liberalizarea pieţei de energie şi nu avem o îndreptare a situaţiei apărută la începutul anului 2021, pe piaţa de energie. Începând cu data de 1 ianuarie 2021 toţi consumatorii casnici care nu au trecut în piaţa liberă, achită preţuri mai mari cu până la 26% faţă de preţurile din luna decembrie 2020.

„Având în vedere trendul actual de «uitare» a acestui subiect, care «a devenit plictisitor» (conform unor surse), pentru a nu fi în zadar demersul public de sprijin al consumatorilor casnici de energie şi pentru a prevenii ca aceştia să achite preţuri mari la energie electrică, am înaintat o petiţie către Preşedenţia României solicitând intervenţia Preşedintelui în sprijinul consumatorilor de energie electrică pentru ca aceştia să beneficeze de un tratament corect în procesul de liberalizare a pieţei de energie şi a obţine un Preţ Corect La Energie Electrică”, arată Asociaţia.

Potrivit acesteia, deşi momentul liberalizării pieţei la 1 ianuarie 2021 era cunoscut de foarte mult timp, ANRE nu a întreprins nicio acţiune de informare in legătura cu ceea ce trebuie sa facă oamenii pentru a beneficia de acest proces şi a nu fi expuşi riscului de a fi păcăliţi pe un fond de lipsă de informare.

„Pe fondul lipsei de informare şi a deciziilor ANRE, milioane de consumatori vor plăti incorect facturi mai mari la energie electrică”, potrivit petiţiei.

Petiţia adresată de Asociaţia Energia Inteligentă:

„Către Preşedinţia României
În atenţia domnului Preşedinte Klaus Johannis

Stimate domnule Preşedinte,

Unul dintre cele mai importante obiective ale Asociaţiei Energia Inteligentă este reprezentarea şi informarea consumatorilor de energie din România.

Având în vedere acest obiectiv, dorim să vă supunem atenţiei o situaţie deosebit de gravă cu care se confruntă milioane de cetăţeni români care pe un fond deficitar de informare riscă să plătească facturi mult mai mari la energie electrică decât ar fi corect, din cauza conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Deşi momentul liberalizării pieţei la 1 ianuarie 2021 era cunoscut de foarte mult timp, ANRE nu a întreprins nicio acţiune de informare în legătură cu ceea ce trebuie să facă oamenii pentru a beneficia de acest proces şi a nu fi expuşi riscului de a fi păcăliţi pe un fond de lipsă de informare.

Mai mult decât atât, în data de 23 decembrie 2020, conducerea ANRE a decis prin Ordinul cu nr. 241 creşterea tarifelor pentru serviciu universal, accentuând riscul ca oamenii să fie afectaţi la facturi de o creştere nejustificată de preţ, începând cu 1 ianuarie 2021. Pe fondul reacţiei opiniei publice, ANRE a început un proces de revizuire rapidă a propriilor ordine, începând însă in mod ilegal consultări doar cu o parte din părţile interesate: companiile de furnizare. De exemplu, este public faptul că în data de 4 ianuarie 2021 ANRE a organizat o consultare netransparentă doar cu reprezentaţii unor companii de furnizare. Acest tip de abordare contravine legislaţiei naţionale şi europene. Aceste consultări s-au finalizat cu adoptarea în data de 20 ianuarie 2021 a Ordinul ANRE cu nr. 5 care, din nou, este defavorabil consumatorilor si favorabil doar companiilor care oferă serviciu universal şi care sunt ajutate să îşi păstreze actualele cote de piaţa.

În aceste condiţii, pe fondul lipsei de informare si a deciziilor ANRE, milioane de consumatori vor plăti incorect facturi mai mari la energie electrică.

Asociaţia Energia Inteligentă consideră că ANRE ignoră interesele consumatorilor şi a transformat instituţia dintr-un arbitru al pieţei de energie într-un promotor al intereselor a patru companii de furnizare de energie electrică. Asta în condiţiile în care conducerea ANRE a fost desemnată fără a fi respectate prevederile legale privind transparenţă în desemnare, criteriile de profesionalism.

Având în vedere calitatea dvs de Şef al Statului Român, vă rugăm să vă implicaţi în rezolvarea acestei situaţii şi protejarea a milioane de români care în acest moment sunt complet neajutoraţi.

Asociaţia noastră consideră că se impune :
a) reluarea liberalizării şi derularea unor campanii de informare cu participarea televiziunii şi a radioului public;
b) ANRE nu mai are credibilitate în faţa opiniei publice, fapt ce necesită schimbări majore în conducerea ANRE;
c) modificarea legii de funcţionare a ANRE pentru ca la desemnarea conducerii să fie respectate criterii de profesionalism după modelul existent la Consiliul Concurenţei.

În cazul în care există interes din partea dvs. suntem dispuşi să vă furnizăm mai multe informaţii în legătură cu cele menţionate în această petiţie, dvs. sau unui reprezentant pe care îl desemnaţi.

În acelaşi timp, ne declarăm speranţa că situaţia care afectează milioane de oameni va fi rezolvată de către statul român”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările