Președintele Băncii Mondiale nu dorește un al doilea mandat. Urmează Hillary Clinton la șefia BM?

Președintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a anunțat ieri că nu va mai candida pentru acest post, urmând ca mandatul acestuia să ia sfârșit la 30 iunie. Autoritățile de la Washington au promis că vor propune în câteva săptămâni un candidat la șefia instituției, care revine în mod tradiţional unui cetăţean american.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Zoellick a spus că decizia de a părăsi șefia Băncii Mondiale la 30 iunie îi aparține și că n-a fost presat de către administrația Obama. Președintele BM pare nehotărât în ceea ce privește viitorul.

"Chiar a fost decizia mea. Sunt de părere că e timpul să merg mai departe și cred că atunci când simți astfel, n-ar mai trebui să stai", a declarat Zoellick.

Acesta este de părere că e important ca viitorul președinte al BM să fie ales în urma unei proceduri deschise. Timp de două ore, Zoellick a discutat ieri cu consiliul de administrație al Băncii Mondiale despre procesul de selecție al candidaților.

"E foarte important să continuăm să avem o conducere puternică și eficientă a acestei instituții, iar în săptămânile care urmează plănuim să numim un candidat cu experiență și care are calitățile necesare pentru a duce această instituție mai departe", a declarat secretarul Trezoreriei Americane, Timothy Geithner.

Funcția de președinte al Băncii Mondiale revine în mod tradițional unui american. Deși Geithner a spus că va fi o procedură deschisă de a alege viitorul candidat, analiștii de la Washington spun că SUA nu prea pot renunța la post fără să riște ca Congresul american să nu taie finanțarea Băncii Mondiale.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Timothy Geithner şi secretarul de stat Hillary Clinton sunt potențialii candidați la șefia Băncii Mondiale.

Robert Zoellick a preluat postul în iulie 2007, după ce Paul Wolfowitz a demisionat după un scandal legat de promovarea partenerei sale în cadrul instituţiei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările