Piaţa forţei de muncă în 2021, de la concedieri şi tăieri de lefuri la creşteri salariale

Piaţa forţei de muncă în 2021, de la concedieri şi tăieri de lefuri la creşteri salariale

FOTO Shutterstock

Tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie şi pe piaţa muncii va avea ecouri care se vor resimţi şi în 2021, o parte dintre angajatori şi angajaţi aşteptându-se la concedieri şi tăieri de lefuri, în timp ce o alta se aşteaptă la creşteri salariale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reluarea creşterilor salariale, a recrutărilor şi revenirea la bugetele dinaintea pandemiei sunt principalele aşteptări pe care le au angajatorii de la 2021. Specialiştii, muncitorii calificaţi şi tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani vor fi cele mai căutate categorii de candidaţi. 
 
Anul acesta a venit cu multiple şocuri pe piaţa muncii, resimţite atât de angajaţi, cât şi de companii. Cel mai recent studiu derulat de eJobs în rândul angajatorilor din România arată că principalele aşteptări pe care le au de la 2021 sunt legate de reluarea creşterilor salariale, a recrutărilor, dar şi de revenirea la bugetele pe care le aveau înainte de declanşarea pandemiei.
 
12% cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, în timp ce 9% spun că anul viitor va marca reîntoarcerea angajaţilor la birou. O treime cred că nu au încă niciun motiv să îşi creeze aşteptări optimiste de la următorul an.
 
”Acele companii care au găsit resorturi de creştere chiar şi într-un context generalizat de criză privesc cu optimism anul care va veni şi cred într-o reechilibrare a pieţei. Sunt însă şi participanţi la studiu care au declarat că se tem că 2021 va însemna, pentru compania în care lucrează, concedieri, scăderi salariale sau o creştere a gradului de încărcare a angajaţilor, în condiţiile în care anul acesta o parte dintre echipe au fost reduse.
 
Din păcate, sunt şi angajatori care recunosc că se aşteaptă ca anul viitor să crească rata fluctuaţiei voluntare în cadrul companiei. Cu alte cuvinte, dezamăgiţi de ce s-a întâmplat anul acesta, mulţi angajaţi îşi vor căuta alte joburi”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
 
Aproximativ jumătate din respondenţi se tem că lucrurile vor sta la fel ca în 2020.
 
Tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie şi pe piaţa muncii va avea ecouri care se vor resimţi şi în 2021.
 
Cel mai important va consta, arată concluziile studiului, în o creştere a ratei şomajului, urmată de creşterea numărului de candidaţi care se vor angaja pe poziţii sub nivelul lor de pregătire şi experienţă.
 
”35% dintre respondenţi spun că reconversia profesională va fi una dintre marile tendinţe ale pieţei muncii de la anul. Ceea ce nu e un lucru deloc rău pentru că se traduce printr-o flexibilizare şi responsabilizare a candidaţilor, după o perioadă lungă în care românii erau destul de refractari la ideea de reconversie”, adaugă Bogdan Badea. Tot angajatorii cred că tinerii îşi vor lua primul job mult mai devreme şi că locurile de muncă din străinătate vor rămâne în continuare neatractive pentru candidaţi.
 
Cei mai căutaţi candidaţi ai anului viitor vor fi specialiştii, urmaţi, la foarte mică distanţă, de muncitorii calificaţi şi apoi de tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani. Muncitorii calificaţi şi managerii continuă ierarhia, iar pe ultimul loc, la distanţă semnificativă de toate celelalte categorii, au fost plasaţi expaţii.
 
Deşi văd o revenire completă a pieţei muncii abia din 2022, specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive, încă cei mai mulţi mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete. Întrebaţi care ar fi schimbările apărute în 2020 pe care le-ar vrea dispărute în 2021, respondenţii au menţionat munca de acasă, conferinţele online sau recrutările la distanţă.
 
Studiul a fost realizat în luna noiembrie a anului 2020, pe un eşantion de 341 de specialişti şi manageri în resurse umane.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările