Orban ameninţă funcţionarii care depăşesc termenele de verificare a achiziţiilor publice: Vor fi sancţionaţi

Orban ameninţă funcţionarii care depăşesc termenele de verificare a achiziţiilor publice: Vor fi sancţionaţi

FOTO Inquam Photos/George Călin

Funcţionarii publici care nu respectă termenele de verificare a documentaţiilor de achiziţii publice pot fi sancţionaţi, a declarat premierul demis Ludovic Orban, amintind că a adoptat deja o ordonanţă de urgenţă care simplifică procedurile de licitaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre măsurile prevăzute de acest act normativ se află avizarea tacită a documentaţiei de licitaţie, dacă Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice nu răspunde în termen de 15 zile solicitărilor, introducerea unor garanţii din partea agenţilor economici care contestă procedurile de achiziţie publică, înfiinţarea unor complete specializate la nivelul curţilor de apel, dar şi sancţiuni pentru funcţionarii sau magistraţii care tergiversează procedurile.
 
„Am adoptat o ordonanţă de urgenţă privitoare la simplificarea licitaţiilor, în care sunt mai multe etape:
 
pregătirea documentaţiei reglementată, controlul ex ante, care este exercitat de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice, pe care l-am limitat la 15 zile, iar în cazul în care în 15 zile nu este aprobată documentaţia sau nu sunt transmise observaţiile la documentaţii, practic se consideră documentaţia de licitaţie aprobată. Am stabilit termene limită privitoare la derularea procedurilor efective de licitaţie până la adjudecare, 20 de zile pe proceduri de licitaţie pe proiecte simple şi maxim 60 de zile proceduri de licitaţii în proiecte complexe.
 
Am introdus să inhibăm contestaţiile, adică obligaţia de a depune o sumă de bani, iar, dacă ai pierdut contestaţia, pierzi banii. Nu îţi baţi tu joc de proiectele României contestând la nesfârşit fără niciun fel de motiv, numai că vrei tu să conteşti.
 
De asemenea, am introdus înfiinţarea completelor specializate la nivelul curţilor de apel. De asemenea, am introdus sancţiuni pentru funcţionarii implicaţi în procedurile de licitaţii în cazul nerespectării termenelor şi inclusiv sancţiuni pentru magistraţi, de la avertisment până la alte sancţiuni”, a afirmat Orban.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: