Noua lege a turismului: Inspectori sub acoperire vor verifica hotelurile şi pensiunile

Noua lege a turismului: Inspectori sub acoperire vor verifica hotelurile şi pensiunile

Nua lege a turismului a fost adoptată miercuri de Guvern, printre prevederi numărându-se dreptul de preferinţă în închirierea plajelor turistice pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre, redeschiderea birourilor externe de promovare turistică, dar şi implementarea unor noi metode de control de tip „mistery-guest”. Aceeaşi lege prevede înfiinţarea unui sistem Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR).

“Legea turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului. Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar şi de 20 de ani, în condiţiile în care domeniul a evoluat în ultima perioadă datorită inovaţiilor tehnologice. Tocmai pentru că foarte multe vacanţe sunt planificate online, am introdus în acest act normativ şi obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spaţii de cazare de a nu promova anunţurile pentru structuri neclasificate/neînregistrate. Legea turismului este unul dintre obiectivele prevăzute în programul de Guvernare. 
 
Aşadar, astăzi, putem spune că avem un act normativ care simplifică legislaţia din acest sector, dar care este extrem de important având în vedere că urmăreşte şi colectarea de date statistice corecte despre circulaţia turiştilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal. Totodată, în legea turismului este prevăzută şi înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, un alt punct din Programul de Guvernare. Astfel, încurajăm parteneriatul dintre mediul privat şi cel public, prin intermediul căruia se vor stabili priorităţile de promovare a zonelor turistice”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. 
 
Potrivit acestuia, Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România, introdus prin legea turismului, va asigura o radiografie a reală a gradului de ocupare a structurilor de primire turistică.
 
Legea turismului prevede şi descentralizarea unor competenţe ale Ministerului Turismului, măsură care vine în sprijinul mediului privat. Astfel, clasificările unităţilor de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea pârtiilor şi traseelor turistice şi autorizarea plajelor vor fi emise de autorităţile locale. 
 
De asemenea, în legea turismului sunt şi noutăţi pentru domeniu, aşa cum sunt şi noile metode de control de tip „mistery-guest”. Aceasta este o măsură în plus prin care Ministerul Turismului se va putea asigura că nivelul serviciilor turistice este la standarde corespunzătoare.
 
Legea turismului atinge încă un aspect prevăzut în Programul de Guvernare, respectiv reînfiinţarea birourilor externe de promovare turistică, astfel încât să fie stabilită legătura directă între România şi turoperatorii internaţionali.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: