Noile reguli de acces propuse pentru magazine stârnesc nemulţumirea retailerilor: Nu e nevoie de alte restricţii. Trebuie respectate cele actuale

Noile reguli de acces propuse pentru magazine stârnesc nemulţumirea retailerilor: Nu e nevoie de alte restricţii. Trebuie respectate cele actuale

Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, George Bădescu, a afirmat, vineri, că nu ar mai trebui luate măsuri suplimentare restrictive în magazine, ci să fie respectate cele care sunt în vigoare, afirmaţia venind după ce prefectul Capitalei a propus limitarea accesului în magazine în funcţie de suprafaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că numărul de clienţi care vor intra în magazine va fi limitat în funcţie de suprafaţa acestora.
 
"În mod evident, sunt deschişi şi dumnealor să permită accesul în magazin unui număr de oameni, astfel încât să nu se realizeze aglomerări, iar în cazul mall-urilor, agenţii de pază cu care au contract să aibă în vedere ca în magazine să nu fie aglomeraţie (...) Practic, vor limita numărul de clienţi care vor intra în mall sau în magazin sau în supermarket la suprafaţa magazinului, aşa cum e normal", a spus Traian Berbeceanu, vineri, la ieşirea din Primăria Capitalei, după o întrevedere avută cu reprezentanţi ai supermarketurilor şi retailerilor.
 
El a menţionat că îi consideră pe aceştia parteneri în respectarea regulilor, tocmai pentru ca autorităţile să nu fie nevoite să ia măsuri restrictive mai dure.
 
Traian Berbeceanu a subliniat că nu sunt avute în vedere noi măsuri, însă controalele vor fi intensificate. "La acest moment nu se au în vedere alte măsuri, însă, în mod categoric, vom intensifica controalele şi vom supraveghea intens modul în care sunt respectate măsurile aflate în vigoare la acest moment", a afirmat Traian Berbeceanu.
 
Întrebat despre solicitarea ca în ajun de Sărbători să se relaxeze programul magazinelor, care în prezent este până în ora 21,00, el a menţionat că în cadrul întrevederii au fost formulate astfel de cereri.
 
"Le-am explicat că programul de funcţionare al magazinelor este reglementat print-o hotărâre de guvern, prin acea hotărâre de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă, astfel că noi, ca şi Comitet Municipal, nu putem să intervenim peste această hotărâre de guvern, existând şi restricţia de circulaţie impusă prin acelaşi act normativ, de la ora 23,00. Le-am indicat să adreseze aceste solicitări către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta împreună cu specialiştii vor analiza cererea şi vor propune măsuri", a adăugat Traian Berbeceanu.
 
Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, declara, la ieşirea de la întrevedere, că ar ajuta poate o flexibilizare a programului magazinelor câteva zile în ajunul Crăciunului şi Anului Nou, când se va înregistra "un trafic crescut de consumatori". 
 
Pe de altă parte, Bădescu a afirmat că că nu ar mai trebui luate măsuri suplimentare restrictive în magazine, ci să fie respectate cele care sunt în vigoare. "Aşa cum sunt reglementate în acest moment, aceste măsuri, aceste restricţii ar trebui să fie suficiente pentru a putea să asigurăm şi fluidizarea şi respectarea regulilor sanitare", a declarat el.
 
George Bădescu a declarat că unele dintre măsuri au fost iniţiate de mari retailerii înainte ca acestea să fie reglementate. 
 
"Am trecut în revistă cu domnul subprefect şi doamna director de la DSP Bucureşti măsurile care actualmente sunt în vigoare şi modul în care acestea sunt implementate şi gradul de conformitate al acestora în magazine. Marilor Reţele Comerciale au făcut foarte multe eforturi pentru a reuşi să impună respectarea unor standarde de securitate sanitară, multe dintre aceste măsuri au fost chiar iniţiate de marii retalierii înainte ca ele să fie reglementate.
 
Aceste măsuri durează deja din luna februarie şi am constatat că într-adevăr, probabil în această perioadă, ar trebui să încercăm să le revitalizăm, să depunem eforturi suplimentare pentru a ne asigura că toate aceste măsuri, mă refer la cele care astăzi sunt în vigoare îşi produc efectul şi în acest sens să evităm luarea unor măsuri în plus care poate în această perioadă a anului ar crea dificultăţi suplimentare.
 
Ne-am concentrat să vedem care ar fi modalităţile să îmbunătăţim gradul de conformitate şi în acest sens noi o să sporim efectivele din magazine care practic au relaţie directă cu consumatorii pentru a transmite acestora mesajele referitoare la evitarea aglomeraţiilor precum şi la fluidizarea la maximum posibil în contextul actual a traficului de consumatori”, a transmis directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.
 
Întrebat dacă se modifică ceva, el a răspuns: "Aşa cum sunt reglementate în acest moment, aceste măsuri, aceste restricţii ar trebui să fie suficiente pentru a putea să asigurăm şi fluidizarea şi respectarea regulilor sanitare. Pentru această perioadă obiectivul este de a încerca să asigurăm conformitatea măsurilor existente şi cu atât mai puţin de a lua măsuri suplimentare şi numai dacă acestea se vor impune şi punctual”.
 
George Bădescu s-a referit şi la situaţia coşurilor de cumpărături. 
 
"Referitor la problematica coşurilor, nu este vorba de interzicerea acestora, acestea vor continua să fie folosite, cumva rămâne la aprecierea organizării interne a magazinelor modalitatea în care acestea vor contribui la îndeplinirea şi altor scopuri decât acela pentru care aceste coşuri există, de a-ţi face cumpărăturile.
 
S-a menţionat la un moment dat că într-un moment în care există mai multă lume în magazin pot reuşi într-un mod mai strict să asigure acea respectare a distanţării între consumatori. Există şi magazine care au şi coşuri de mână, acestea vor continua să le folosească, până la urmă totul depinde de organizarea internă a magazinelor pentru că avem de-a face cu fluxuri care nu sunt constante de consumatori. O zona unde trebuie să acţionăm mai mult este aceea între rafturi pentru că în zona caselor de marcat sunt numeroase atenţionări referitoare la respectarea regulilor sanitare”, a explicat Bădescu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările