Nereguli în piaţa de energie. ANRE a amendat 11 companii cu 6,6 milioane de lei

Nereguli în piaţa de energie. ANRE a amendat 11 companii cu 6,6 milioane de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a amendat 11 companii cu 6,6 milioane de lei, în urma unor investigaţii efectuate pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna mai 2018, în cadrul ANRE a fost înfiinţată o structură specializată în desfăşurarea de investigaţii pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale, în vederea verificării respectării regulilor de piaţă, precum şi a identificării şi sancţionării comportamentelor care afectează integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

Până în prezent, ANRE a efectuat investigaţii la un număr de 33 producători şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie, după cum urmează:

- 17 investigaţii au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanţi pe piaţa angro de energie electrică iar 3 la participanţi pe piaţa angro de gaze naturale;

- 16 investigaţii sunt în curs de desfăşurare, la faza de analiză şi verificare a datelor, informaţiilor şi documentelor aferente fiecărei investigaţii, din care 12 pe piaţa angro de energie electrică, iar 4 pe piaţa angro de gaze naturale.

Unele investigaţii au fost efectuate la solicitarea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) şi au avut ca obiect verificarea modului în care participanţii la piaţa angro de energie au respectat/respectă prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), conform căruia „Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie”.

Din cei 17 participanţi la piaţa angro de energie investigaţi, ANRE a sancţionat contravenţional 11 operatori economici cu amenzi în cuantum total de 6.600.000 lei, după cum urmează:

- pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT au fost sancţionaţi 7 furnizori de energie, cu amenzi în cuatum total de 3.000.000 lei. O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacţii considerate „de spălare de tip A-B-A”, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie „manipulare de piaţă”. Aceste tranzacţii, ce constau în schimbarea poziţiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat.

- pentru încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013, au fost sancţionaţi 4 operatori economici titulari de licenţă, cu amenzi în cuatum total de 3.600.000 lei. Aceştia nu şi-au respectat obligaţia de a publica în timp util informaţiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcţionării Sistemului Energetic Naţional, fiind afectate rezervele necesare funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă, inducând riscul ca operatorul de transport şi sistem să nu poată asigura cantităţile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienţii finali.

Sancţiuni de până la 10% din cifra de afaceri

Începând cu data de 25.09.2020, conform ultimelor modificări şi completări aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze  piaţa angro de energie, vor putea fi sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii. Facem menţiunea că sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

În vederea evitării acestor sancţiuni, ANRE recomandă participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale să dea dovadă de un comportament adecvat, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările