Nazare, după publicarea cifrelor privind economia: Ne îndreptăm în direcţia bună, însă România are în continuare nevoie de prudenţă şi echilibru

Nazare, după publicarea cifrelor privind economia: Ne îndreptăm în direcţia bună, însă România are în continuare nevoie de prudenţă şi echilibru

Foto: Facebook

România a înregistrat pe primul trimestru o revenire aproape integrală din contracţia economică generată de criza sanitară, afirmă ministrul Finanţelor Alexandru Nazare după ce după ce INS a anunţat marţi o creştere economică de 2,8% în primul trimestru al anului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul precizează că primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului 2020, consemnează o reducere marginală de numai 0,2%, iar prin comparaţie, zona euro şi UE au înregistrat încă un decalaj anual în primul trimestru de -1,8%, respectiv -1,7%.
 
„În acelaşi timp, datele indică o creştere secvenţială trimestrială a economiei României de 2,8% în trimestrul 1, după performanţa de 4,6% înregistrată în trimestrul 4 şi 5,5% în trimestrul 3 al anului trecut, în timp ce atât în zona euro, cât şi UE au consemnat contracţii de 0,6 şi respectiv 0,4% în primul trimestru al acestui an”, precizează ministrul pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta subliniază că avansul trimestrial în România este mult mai ridicat decât cel înregistrat în alte statele member (spre exemplu FR 0,4%, LT 1,8%, PL 0,9% şi SE 1,1%), şi că la acestă performanţă au contribuit redresarea industriei, investiţiile publice precum şi dinamica pozitivă a construcţiilor şi a comerţului din acest trimestru.
 
„Datele INS confirmă încă o dată faptul că ne îndreptăm în direcţia bună, însă reiterez faptul ca România are în continuare nevoie de prudenţă şi echilibru. Ordonatorii trebuie să fie vigilenţi în zona de cheltuieli, care trebuie ţinute sub control. Solicit ANAF să continue şi să intensifice eforturile în zona colectării. Încă persistă incertitudini legate de evoluţia pandemiei, iar programele de susţinere a economiei trebuie continuate”, conchide Alexandru Nazare.
 
Produsul intern brut a crescut cu 2,8% în primul trimestru. Produsul intern brut a crescut cu 2,8%, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul I din 2021, comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB nu a consemnat nicio modificare, conform datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Pe serie brută, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% în primul trimestru faţă de acelaşi trimestru din anul 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările