Năsui, despre statul la stat: Iau salarii de 10.000 - 14.000 de lei ca să stea degeaba. Mai închidem nişte sinecuri

Năsui, despre statul la stat: Iau salarii de 10.000 - 14.000 de lei ca să stea degeaba. Mai închidem nişte sinecuri

Foto Inquam Photos

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a vorbit marţi despre „statul la stat”, numind câteva companii care dau salarii de 10.000 - 14.000 de lei unor administratori speciali ca să stea degeaba. „Mai închidem nişte sinecuri din statul român”, a afirmat Năsui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a eliberat din funcţie doi ”administratori speciali pentru privatizare” pentru că încasau bani şi nu făceau nimic. De altfel, oficialul guvernului a plasat activitatea celor doi la categoria de sinecuri.
 
Conform lui Năsui, în 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăţi: administratorul „special” pentru privatizare.
 
”În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile.
 
De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate şi arată şi dezastruos.

 

 De aceea, azi eliberăm din funcţie administratorii „speciali” pentru privatizare de la trei companii de stat: Băiţa SA, Uzina Mecanică Plopeni şi Uzina Mecanică Bucureşti.
 
Salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei şi 14.658 de lei pe lună. Toate acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri.
 
Ca să înţelegem puţin starea acestor companii. Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei şi face pierderi an de an.
 
Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat şi face pierderi an de an.
 
Băiţa SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. De ce? Pentru că peste jumătate s-au şters şi restul au fost convertite în acţiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată.
Nu-i aşa că v-ar plăcea şi vouă să tot acumulaţi datorii şi apoi să le tot ştergeţi?
 
O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului”, a spus Năsui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările