Mugur Isărescu, un nou mandat la BNR. Guvernatorul are susţinerea PSD-ALDE

Mugur Isărescu, un nou mandat la BNR. Guvernatorul are susţinerea PSD-ALDE

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu ar putea să primească un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), el având susţinerea PSD-ALDE, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Informaţia a fost confirmată de Călin Popescu Tăriceanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia va fi formalizată într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, anunţată luni de premierul Viorica Dăncilă, potrivit sursei citate.

„Am vorbit despre o sesiune extraordinară începând cu 1 iulie astfel încât să putem duce la bun sfârşit proiectele pe care le vom începe săptămâna asta”, a spus Dăncilă după o şedinţă a coaliţiei de guvernare, dând de înţeles că în această sesiune extraordinară vor fi discutate mai multe proiecte.

Întrebată dacă PSD îl susţine pe Isărescu, Dăncilă a evitat un răspuns clar: „Am discutat despre numărul de locuri în Consiliul de Administraţie al BNR în funcţie de numarul de parlamentari ai fiecărui partid”.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

„Discuţia pe care am făcut-o astăzi cu doamna prim-ministru ne-a dus la concluzia că vom merge pe reînnoirea mandatului domnului Mugur Isărescu. Deci are susţinerea noastră, iar în viitorul Consiliu de Administraţie, conform ponderii actuale în Parlament, PSD va avea patru locuri şi ALDE un loc, două locuri va avea PNL, iar un loc revine USR”, a precizat Tăriceanu, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

El a adăugat că „este foarte posibil” ca, în urma deciziei social-democraţilor, să fie inclus în Consiliul de Administraţie al BNR şi reprezentantul UDMR.

Mandatul de guvernator al lui Isărescu expiră la începutul lunii octombrie. 

Până în prezent, Isărescu nu şi-a făcut publice planurile, glumind cu reporterii şi dându-le indicii că vârsta sa cântăreşte asupra deciziei. El ar putea merge în direcţia unei reînnoiri a mandatului, dar pentru un mandat mai scurt.

„Am aproape 70 de ani, nu?”, le-a spus el reporterilor acum un an, precizând că nu mai poate continua. Când a fost reîntrebat în ianuarie, însă, el pur şi simplu a spus că „Parlamentul va decide” şi că „ce contează cu adevărat este puterea acestei instituţii”.

Mugur Isărescu deţine funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României deja de un sfert de secol, fiind cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume. El a fost numit guvernator BNR în septembrie 1990 şi a făcut o singură pauză, de un an, în 2000, când a fost premier.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: