Mugur Isărescu anunţă sfârşitul tranziţiei: "Tranziţia a trecut, trăiască tranziţia viitoare!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modelul de evoluţie economică de tip „tranziţie“ nu mai este de actualitate, astfel că România va trebui să adopte alte modele, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a afirmat, în cadrul unei dezbateri pe tema perspectivelor economice ale României, că tranziţia, în felul în care am perceput-o până acum, a luat sfârşit: „Tranziţia a trecut, putem spune, trăiască tranziţia viitoare!“.

Urmează un alt proces de tranziţie, de transformări, de data aceasta pentru că lumea întreagă se schimbă. E un model nou, în care dacă greşeşti plăteşti, iar dacă te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma trebuie să te ajustezi“, a explicat Isărescu.

Să nu ne plictisim de macrostabilitate

Şeful BNR este de acord că „ne-am cam plictisit de macrostabilitate“, dar avertizează că echilibrul este singurul mod în care economia poate creşte „sănătos şi incluziv“.

Avem două nuanţe faţă de trecut: trebuie să punem accent pe stabilitate economică, iar al doilea accent trebuie pus pe resursele interne, nu doar cele naturale, ci şi cele umane, legate de forţa de muncă“, a afirmat Isărescu.

El a mai spus că accentul ar trebui să fie pus exact pe macrostabilitate, pentru că „n-am dus-o niciodată la sfârşit, ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme“. Lipsa de macrostabilitate „atacă democraţia“, a avertizat şeful BNR.

Cred că obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere care creează locuri de muncă. Faţă de trecut, cuvântul sustenabilitate este esenţial, ne trebuie o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată, o echilibrare a resurselor şi politicilor. Dacă accelerăm creşterea economică în perioadele pre-electorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale“, a afirmat guvernatorul la dezbaterea „Mugur Isărescu şi invitaţii săi“ organizată de BNR şi Finmedia.

Urmează un alt proces de tranziţie, în care dacă greşeşti plăteşti, iar dacă te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma trebuie să te ajustezi. Mugur Isărescu guvernatorul BNR
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite