Miting al transportatorilor, concomitent cu greva de la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 1.750 de autocare şi microbuze din toată ţara vor bloca miercuri şi joi traseul dintre Piaţa Victoriei şi Pieţa Presei Libere, concomitent cu greva de joi de la metrou, au anunţat astăzi reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Aceştia susţin că solicitaseră zilele de 23, 24 şi 25 martie pentru miting, însă cererea nu le-a fost aprobată din cauza unui târg de nunţi care se organizează în acele zile.

"Ne-au aprobat, în schimb, mitingul pentru zilele de 17 şi 18 martie, când şi cei de la metrou intră în grevă", a declarat preşedintele COTAR, Vasile Şefănescu.

Astfel, între orele 10.00 şi 12.00, cele 1.750 de autocare şi microbuze vor fi parcate pe ruta Muzeul Antipa - Şoseaua Kiseleff, Piaţa Presei Libere, urmând ca, între orele 12.00 şi 15.00, să fie organizat un miting în faţa sediului Guvernului din Piaţa Victoriei.

Transportul la negru atinge cote alarmante

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că transportul la negru continuă să ia amploare, iar ministrul Transporturilor nu ia nicio măsură în acest sens, deşi i-au fost aduse la cunoştinţă neregulile din sector.

Mişcarea patronală cere primului-ministru modificarea unei Hotărâri de Guvern, astfel încât transportatorii care nu sunt autorizaţi şi nu plătesc taxe să nu fie doar amendaţi, aşa cum prevede legislaţia actuală, ci să le fie ridicate taloanele şi tăbliţele de înmatriculare.

 "În prezent, ei primesc amenzi pe care nu le plătesc, le contestă în instanţă şi se judecă ani de zile, timp în care continuă să practice transportul ilegal, punând în pericol viaţa pasagerilor pe care îi transportă", a mai arătat Ştefănescu.

Potrivit calculelor COTAR, statul este prejudiciat cu circa 300-400 de milioane de euro anual din cauză că aceşti transportatori nu plătesc taxe.

În prezent există circa 20.000 de persoane fizice şi juridice care au activităţi ilegale în acest domeniu, iar fenomenul a luat o amploare alarmantă în ultimii ani.

În transportul persoanelor, de exemplu, există circa 25.000 de vehicule autorizate şi 10.000 de maşini-pirat.

În ceea ce priveşte taximetria, există 15.000 de taximetre care funcţionează în afara legii, pe lângă cele 44.000 care au autorizaţie.

Mai mult, reprezentanţii COTAR cer Guvernului o lege unică a Transporturilor, în condiţiile în care momentan există cinci astfel de legi. "Sunt cinci legi şi toate proaste. Vrem o singură lege, scurtă, clară şi la obiect", a menţionat liderul Confederaţiei.

Totodată, transportatorii autorizaţi solicită prelungirea autorizaţiilor pe care le deţin în prezent până în 2016, pentru a avea certitudinea că investiţiile sunt recuperate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite