Ministrul Mediului, despre procesul intentat de Gabriel Resources privind Roşia Montană: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile

Ministrul Mediului, despre procesul intentat de Gabriel Resources privind Roşia Montană: Statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile

Graţiela Gavrilescu spune că statul şi-a îndeplinit toate atribuţiile, venind chiar şi cu un proiect de lege în Parlament

Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit toate atribuţiile în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, răspunzând unei întrebări privind procesul intentat de către Gabriel Resources împotriva României.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Statul român a făcut toate demersurile şi şi-a îndeplinit conform legii absolut toate atribuţiile (…). Noi ne vom apăra şi vom depune toate probele noastre în instanţă. Guvernul României a făcut toate demersurile, efectiv am epuizat ca instituţie executivă tot ce puteam să facem. Am trimis inclusiv Parlamentului - care este legiuitor - să se poată exprima pro sau contra modului de exploatare sau dacă să se facă în România“, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, Graţiela Gavrilescu, potrivit Mediafax.
 
Ministrul Mediului a afirmat că este dreptul oricărei companii să se adreseze unei anumite instanţe, iar instanţa va decide cine a greşit. „Dacă cumva am greşit noi, instanţa va spune da sau nu (…). Noi ne-am îndeplinit misiunea (…). Procedura a fost respectată şi într-adevăr termenul a fost mai lung, fiindcă fiecare pas care a fost făcut a trebuit să fie extrem de riguros analizat astfel încât să nu avem probleme în momentul în care am putea să ajungem în instanţă cu această speţă“, a adăugat Gavrilescu.
 
Anterior, Ministerul Economiei a transmis că era datoria investitorului să obţină avizele şi autorizaţiile conform legislaţiei în vigoare, iar acest lucru nu este supus negocierilor. „Sublinien că obţinerea autorizaţiilor/acordurilor necesare pentru realizarea proiectului, este responsabilitatea societăţii Roşia Montană Gold Corporation S.A (RMGC). Emiterea acestora se realizează în condiţiile legii de către terţi şi nu pot face obiect al unor negocieri cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului“, a arătat instituţia, la solicitarea „Adevărul“.
 
Mai exact, proiectul nu a demarat pentru că RMGC nu a demonstrat că proiectul este sigur şi nu a obţinut, astfel, acord de mediu pentru exploatare. Acesta ar fi trebuit acordat de către Ministerul Mediului. Proiectul s-ar fi realizat cu cianuri. În total s-ar fi extras 300 de tone de aur şi 1.500 de tone de argint, iar în urmă ar fi rămas un imens iaz de decantare.
 
Compania canadiană Gabriel Resources a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii (ICSID) de la Washington, solicitând compensaţii pentru pierderile provocate de „blocarea“ proiectului minier de la Roşia Montană. Societatea consideră că „prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel de întreaga valoare a investiţiilor“. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările