Ministrul Energiei nu este deranjat de scumpirea gazelor româneşti: Import. Nu văd care e problema

Ministrul Energiei nu este deranjat de scumpirea gazelor româneşti: Import. Nu văd care e problema

Ministrul Energiei Anton Anton nu vede ca o situaţie anormală faptul că gazele româneşti au ajuns să coste mai mult decât cele tranzacţionate pe pieţele internaţionale şi susţine că importul nu este o problemă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anton Anton a fost întrebat marţi cum comentează situaţia din prezent de pe piaţa gazelor româneşti, în contextul în care preţul mediu de tranzacţionare a gazelor din producţie internă este mult mai mare decât cel de pe pieţele europene. Gazele din producţia internă au ajuns să coste pe bursa românească 95,86 lei/MWh, în aprilie. Spre comparaţie, la bursa de la Viena preţul mediu de tranzacţionare a gazelor a fost de numai 81,79 lei MWh în aprilie.

„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton Anton.

Experţii spun că anomalia are un singur vinovat: Ordonanţa 114, care a produs haos pe piaţa gazelor. Ordonanţa 114 i-a obligat pe furnizori să ofere românilor un mix de gaze din producţia internă şi din import. Până acum, aceştia importau doar când producţia naţională nu era suficientă pentru a acoperi consumul. Majoritatea gazelor importate sunt gaze ruseşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările