Ministrul Economiei: Aplicaţia pentru obţinerea certificatelor de urgenţă este funcţională

Ministrul Economiei: Aplicaţia pentru obţinerea certificatelor de urgenţă este funcţională

Certificatele se utilizează în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea de facilităţi/ măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, în condiţiile legii.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că aplicaţia care permite obţinerea certificatelor de urgenţă de către companiile aflate în dificultate din cauza crizei provocate de coronavirus este funcţională şi poate fi accesată pe portalul prevenire.gov.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„De o jumătate de oră aplicaţia este funcţională. Astăzi toată ziua am stat de vorbă cu colegii care au stat la birou, au lucrat. Aplicaţia este funcţională, este ridicată pe site şi deja sunt companii româneşti care solicită şi au obţinut acest certificat. Cred că este printre puţinele aplicaţii informatice, aşa cum am promis, a fost gata astăzi, chiar dacă este seară. De jumătate de oră pe portalul prevenire.gov.ro se pot elibera automat (certificate - n.r.), fără nicio interacţiune între autoritatea publică centrală şi companii”, a declarat Virgil Popescu, la B1 Tv, duminică seara.
 
Firmele care vor accesa aplicaţia pot primi certificate albastre care atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parţial.
 
„Aceste certificate sunt de tip 1 sau albastru este un certificat care atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parţial ca efect al deciziilor autorităţilor publice de la aplicarea decretului. Practic acele companii a căror activitate a fost oprită parţial sau total de ordonanţele militare. Cu acest certificat poate să îşi amâne de la plată chirie, utilităţi, pot să depună să obţină eşalonarea ratelor creditelor la bănci, pot să invoce ca IMM forţa majoră şi nu mai e nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerţ, dacă se dovedeşte că e forţă majoră”, a spus Popescu.
 
De asemenea, se eliberează şi certificate galbene cu aceleaşi beneficii, mai puţin în privinţa chiriei.
 
„Al doilea tip de certificat este de tip galben care atestă că firma a avut veniturile sau încasările diminuate cu minim 25% în luna martie, în comparaţie cu media lunilor ianuarie şi februarie. Cu acest certificat au aceleaşi beneficii, mai puţin amânarea la plata chiriei, având în vedere că activitatea nu a fost oprită”, a mai declarat ministrul.
 
Certificatele de situaţie de urgenţă sunt emise în doua forme:
 
TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate (afectaţi de Ordonanţele Militare)
TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% faţă de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
 
Certificatele se utilizează în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea de facilităţi/ măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, în condiţiile legii.
 
Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgenţă.
 
Cererea pentru eliberarea CSU se realizează EXCLUSIV prin intermediul acestei platforme, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării dumneavoastră.
 
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenţei stării de urgenţă în România.
 
Certificatele sunt valabile fără semnătură şi ştampilă.
 
Verificarea veridicităţii acestora se poate efectua tot pe această platformă, prin realizarea asocierii dintre operatorul economic şi seria/numărul certificatului.
 
Toate documentele încărcate în platformă vor fi în format pdf semnate electronic cu certificat digital calificat. Certificatele generate pe baza unor documente semnate cu certificate necalificate sau revocate vor fi anulate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: